Kenian presidentti perui kohutut veronkorotukset rajujen mellakoiden jälkeen

Kenian presidentin mukaan veronkorotuksia sisältävä lakiesitys perutaan. Veronkorotuksia vastustavissa mielenosoituksissa kerrotaan yli 20 ihmisen kuolleen.

Kenian presidentti William Ruto perui suunnitellut veronkorotukset keskiviikkona ja taipui näin parlamenttiin tunkeutuneiden mielenosoittajien painostukseen. Mielenosoittajat olivat rynnäköineet parlamenttiin, aloittaneet mielenosoituksia eri puolilla maata ja uhkailleet uusilla toimilla tällä viikolla.

– Kuuntelin tarkkaan Kenian kansaa, joka on sanonut äänekkäästi, että se ei halua olla missään tekemisissä tämän vuoden 2024 rahoituslain kanssa. Siksi en allekirjoita vuoden 2024 rahoituslakiesitystä, ja se peruutetaan myöhemmin, hän sanoi televisiopuheessaan.

Ruto sanoi aloittavansa nyt vuoropuhelun kenialaisten nuorten kanssa menemättä yksityiskohtiin ja työskentelevänsä säästötoimien parissa. 

Rajuja mellakoita

Kenian pääkaupungissa Nairobissa ammuttiin tiistaina viisi ihmistä. Lisäksi kymmeniä haavoittui poliisin otettua yhteen mielenosoittajien kanssa, jotka ryntäsivät parlamenttirakennuksen alueelle.

Keniassa on protestoitu veronkorotuksia vastaan viime viikosta alkaen. 

Mielenosoitukset ovat saaneet pontta maassa korkeiksi nousseista elinkustannuksista.

Myös Afrikan unionin komission johtaja Moussa Faki Mahamat ilmaisi tiistaina syvän huolensa julkisia mielenosoituksia seuranneista väkivaltaisuuksista.

Kolmasosa kenialaisista elää köyhyydessä

Maan parlamentti hyväksyi tiistaina iltapäivällä veronkorotuksia sisältäneen kiistanalaisen lakiesityksen. Viime viikolla maan presidentti Ruto perui osan veronkorotuksista.

Elinkustannukset ovat nousseet Keniassa, ja mielenosoittajien mukaan veronkorotukset olisivat nostaneet niitä entisestään.

Hallitus sanoi aiemmin veronkorotusten olevan tarpeellisia maan massiivisen valtionvelan takia.

Vaikka Kenia on yksi Itä-Afrikan dynaamisimmista talouksista, kolmasosa maan 52 miljoonasta ihmisestä elää köyhyydessä.

Lue myös:

    Uusimmat