Kenkäpakko käynnistyy toista kertaa – ”Rajanveto on vaikeaa”

Ravit kuvitus
Mahdollisia kilpailukengityksiä on myös talvisaikaan laaja valikoima. Vain kärkikenkä ja kengättömyys ovat poissa laskuista.Sonja Julkunen/MTV Ravit
Julkaistu 15.11.2017 06:54
Toimittajan kuva

Sonja Julkunen

@sonjajul

Seuraavan neljän kuukauden ajan ravihevosten on Suomessa kilpailtava kengät jaloissaan. Talven kenkäpakko on kotimaassa edessä toisena vuonna peräkkäin.

– Talvisin rataolosuhteet ovat usein sellaiset, että kavion pohja kuluu enemmän. Sääntö on siis tehty hevosten kavioiden suojelemiseksi, Suomen Hippos ry:n eläinlääkäri Reija Junkkari tiivistää.

Kenkiä ei saa riisua eikä pelkällä kärkikengällä ajaa kilpailupaikalla aikavälillä 15.11.–15.3. Neljän kuukauden mittaisen ajanjakson pituuden tai ajankohdan muuttamiseksi suuntaan tai toiseen ei ole käyty keskusteluja.

– Se on lähinnä kylmimpien kelien takia laitettu juuri tähän väliin. Toki olosuhteet voivat vaihdella ja kaviot kulua liikaa kesäisinkin, mutta sentään radat eivät ole jäässä, Junkkari hymähtää.

– Toistaiseksi tämä käytäntö on koettu hyväksi ja riittäväksi. Lisäksi kengättömien hevosten kavioiden kuntoa valvotaan ja tutkitaan aina kun kenkien riisuminen on sallittua.

Suomi on pitkä maa, ja lauhimmilla alueilla talvi voi loistaa poissaolollaan vaikka Lapissa paukkuisi pakkanen. Poikkeuksia kenkäpakkoon esimerkiksi alueellisesti ei kuitenkaan ole luvassa.

– Rajanveto on vaikeaa. Talvikaudella olosuhteet vaihtelevat paljon paitsi paikkakunnittain myös jo ihan samalla radalla lyhyelläkin aikavälillä. Ensin voi näyttää että on sulaa mutta sitten vetääkin pakkasen puolelle, eläinlääkäri perustelee.

– Poikkeuksien salliminen veisi valtavasti resursseja ja tekisi säännöistä epäselvät. Toki kesäisinkin voi olla kurjia kelejä tai karkeita ratoja, mutta sulaan aikaan olosuhteet ovat todennäköisesti paljon talvikautta paremmat.

KengitysMonen hevosen kavioihin vaihdetaan starttitilannetta varten tavallista rautakenkää kevyempi alumiinikenkä.

Junkkarin mukaan kovat ja jäiset radat paitsi kuluttavat liikaa hevosen kaviota myös altistavat ravurit liukastumiselle. Viime vuoden alusta alkaen 2-vuotiailla lämminverihevosilla ja 3-vuotiailla kylmäverihevosilla ei ole ollut sallittua kilpailla lainkaan ilman kenkiä vuodenajasta riippumatta.

36-vuotias Junkkari aloitti Hippoksen asiantuntijaeläinlääkärinä kesäkuussa. Hän kuvailee viihtyneensä uudessa työssään todella hyvin.

– Erityisen mukavaa on ollut, että hallitus ja muu johtoporras haluavat viedä raviurheilua eteenpäin hevosen hyvinvointi edellä, hän kiittelee.

Kiitoksensa saavat myös talliolosuhteissa toimivat raviurheilun ammattilaiset ja harrastajat, jotka ovat jo ehtineet tehdä Junkkariin positiivisen vaikutuksen.

– Ihmiset tekevät tätä kyllä todella suurella sydämellä. Vaikka ravihevosia olisi samassa tallissa useampiakin, niin jokainen yksilö on taustajoukoilleen erittäin tärkeä ja hyvässä hoidossa. Myös suhtautuminen hevosten hyvinvointia edistäviin projekteihin ja uudistuksiin on ollut pääsääntöisesti myönteistä.

Ravit live 5 kpl

Tuoreimmat aiheesta

Urheilu