Venäjän vilkas lentotoiminta Suomen lähialueella on lisännyt valvontalentojen tarvetta siinä määrin, että Ilmavoimille saatetaan joutua laatimaan lisäbudjettia resurssien varmistamiseksi.
Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö (ps.) sanoi torstaina, että lisäresurssien tarve tulee eteen nopeasti, jos venäläiskoneiden vilkas liikenne lähialueella jatkuu.
-Nyt ollaan lähellä sitä, koska tämä vuosi on ollut muutenkin poikkeuksellinen, ja nyt vielä tämmöinen spurtti loppuvuonna, Niinistö sanoi.
-Totta kai tässä joudutaan miettimään vilkkaamman liikenteen jatkuessa, miten Ilmavoimien resurssit riittävät, miten riittää rahaa kerosiiniin ja lentäjien ylitöihin, ja tuleeko jossain vaiheessa jopa liikaa ylitöitä tehtyä.
Niinistön mukaan on kuitenkin selvää, että koneet eivät jää maahan polttoaineiden loppumisen tai lentäjien liiallisten ylitöiden vuoksi.
-Tärkeätä on, että Suomi näyttää, että valtion aluetta valvotaan ja viestii siten, että meillä on uskottava puolustus.
Rauhoittumisen merkkejä
Valiokunta kuuli torstaina Ilmavoimien komentajaa Kim Jäämerta venäläisten pitkän toimintamatkan pommikoneiden liikkeistä Suomenlahdella. Tällaisia koneita ei ole nähty Itämerellä sitten kylmän sodan päättymisen.
Jäämeri sanoi tilaisuuden jälkeen, että venäläiskoneiden toiminta Itämeren alueella näyttää rauhoittuneen.
-Nyt näyttäisi siltä, että tänään on jo sitten rauhallisempaa kuin viimeisten 3-4 päivän aikana.
Jäämeri arvioi hiljenemisen syyksi, että kyseessä olleen harjoituksen tavoitteet on mahdollisesti saavutettu.
Hänen arvionsa mukaan koneiden toiminnassa on ollut kyse ensisijaisesti harjoituksesta, mutta mukana on läsnäolon ja ulottuvuuden osoittamista. Harjoituksen tarkoitusta hän ei lähtenyt tarkemmin arvailemaan.
Jäämeri ei pidä toimintaa erityisen huolestuttavana, kun kyse on harjoittelusta ja kansainvälisten sääntöjen noudattamisesta eli pysymisestä kansainvälisessä ilmatilassa.
-Ei mielestäni kovin huolestuttavaa. Myöskään minkäänlaista sotilaallisesti uhkaavaa tai provosoivaa toimintaa ei ole esiintynyt ainakaan Suomea kohtaan.
Jäämeri totesi, että lisääntyvässä liikenteessä on silti aina omat riskinsä, kun mahdollisuus risteäville lentoradoille joutumisesta kasvaa.