Valtiovarainministeri Riikka Purran mukaan vielä ei voida kuitenkaan olla varmoja, onko Suomi sopeuttanut menoja ja tuloja tarpeeksi.
EU-komissio ei aio ehdottaa liiallisen alijäämän menettelyn aloittamista Suomen kohdalla, kertoo valtiovarainministeriö. Suomessa menettelyä on kutsuttu myös talouden tarkkailuluokaksi.
Komission syysennusteen mukaan Suomen julkisen talouden alijäämä on ensi vuonna 3,0 prosenttia.
Kyse on budjettikurista. EU-maiden taloussääntöjen mukaan jäsenmailla saa olla velkaa korkeintaan 60 prosenttia ja alijäämää kolme prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen.
– Jo päättämämme sopeutustoimet pienentävät julkisen talouden alijäämää. Vielä emme voi olla varmoja, riittävätkö ne lopulta, sanoo valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) tiedotteessa.
Hallitus harkitsee huhtikuussa puoliväliriihessään, pitääkö julkista taloutta sopeuttaa lisää.
Komissio suosittelee, että EU:n neuvosto hyväksyy nettomenopolun, jonka Suomi on esittänyt keskipitkän aikavälin suunnitelmassaan.
– Olen tyytyväinen siihen, että komissio arvioi suunnitelmaamme myönteisesti. Arvion mukaan olemme sopeuttaneet julkista taloutta riittävästi ja oikeaan aikaan. Emme kuitenkaan korjaa julkista taloutta komission takia, vaan koska se on välttämätöntä suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan säilyttämiseksi, Purra sanoo.
Tarkkailuluokka yhä lähempänä
Komissio toteaa, että Suomen alustava talousarviosuunnitelma ensi vuodelle ei kaikilta osin noudata finanssipolitiikkaa koskevaa suositusta.
Komissio tarkastelee ensi vuoden lukuja seuraavan kerran keväällä. Se arvioi liiallisen alijäämän menettelyn käynnistämistä tällä perusteella keväällä 2026, kun toteumatiedot ovat käytettävissä.
Purra kirjoittaa viestipalvelu X:ssä, että tarkkailuluokka vältettiin rimaa hipoen.
– Alamme kyllä lähestyä pistettä, jossa menettelyn käynnistyminen on yhä lähempänä. Suomen alijäämä- ja velka-asteet ovat euroalueen korkeammassa puoliskossa, sanoo Purra.