Kerrostaloasukkaat heräsivät järkytykseen Turussa: Mies sytytti vaarallisen tulipalon rapussa

Mies sytytti asunnon oven tuleen 1:20
Katso videolta, millaiset jäljet törkeä rikos jätti rappuun.

Mies tuomittiin ehdottomaan vankeuteen tämän sytytettyä kerrostaloasunnon oven tuleen vuoden 2021 maaliskuussa Turussa.

Tapaus sattui puoli seitsemän aikaan aamulla. Kerrostalon kolmannessa kerroksessa sijainneessa asunnossa olleet olivat kuulleet räjähtelyn ääniä ja asuntoon oli alkanut tulla savua. Samalla asunnossa olevat huomasivat oven olevan liekeissä.

Tulipalo ei päässyt leviämään, sillä asunnossa ollut mies sammutti sen vedellä.

Miten pitää toimia, jos kodissa syttyy tulipalo? 3:46

Katso videolta, miten tulee toimia, jos kodissa syttyy tulipalo. Tietyissä tilanteissa ohje on erilainen kerrostalossa ja omakotitalossa. Haastattelussa Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön vanhempi asiantuntija Ilpo Leino ja palopäällikkö Taisto Hakala Helsingin pelastuslaitokselta.     

Palavia nesteitä ja ilotulitteita

Tapauksen tutkinnassa paljastui, että asunnon ovi oli valeltu helposti syttyvillä nesteillä ja asunnon postiluukkuun oli laitettu kaksi Thunder King -tyyppistä ilotulitetta. Sen jälkeen ilotulitteet ja nesteet oli sytytetty tuleen.

Tutkinnassa teosta alettiin epäillä asunnon haltijan tuttavaa. Asukas kertoi, että oli ollut tulipalon sytyttämisestä epäillyn miehen hyvä ystävä, mutta he olivat riitautuneet. Hän epäili, että palon sytyttämiseen voi liittyä esimerkiksi ihmissuhteisiin liittyviä syitä.

Asunnossa asuneen miehen mukaan hän oli tapahtuneen takia saanut asunnosta häädön. 

Teosta epäilty kiisti hänellä olevan mitään tekemistä tapahtuneen kanssa. Paikalta kuitenkin löytyi moottoribensiinillä täytetty virvoitusjuomapullo, ja läheltä bensiinilammikkoa löytyi miehen DNA:ta sisältävä hanska. Lisäksi porrastasanteen tuuletusparvekkeelta löytyi sytytysnestepullo, jossa oli miehen sormenjälki. Tätäkin nestettä oli tutkimusten mukaan käytetty palon sytyttämiseen.

Vaaraa seitsenkerroksisen talon asukkaille ja omaisuudelle

Oikeus katsoi, että mainittu mies oli sytyttänyt oven tuleen. Oikeus totesi, että on yleisessä tiedossa, että tulipalo aiheuttaa ihmisille vaarallisia savukaasuja, jotka voivat levitä nopeasti. Oven palojäljistä myös ilmeni, että ovi oli palanut suhteellisen suurella liekillä ja vaurioitunut jo pahoin. 

Kerrostalossa oli kirjoilla 38 asukasta. Koska tulipalo sytytettiin varhain aamulla, jolloin suuri osa asukkaista on voinut olla vielä nukkumassa, piti oikeus tulipaloa rapussa hyvin vaarallisena. Vaikka teon varsinaisena kohteena oli tietyn asunnon asukkaat, piti oikeus asiaa olennaisena myös muiden rapun asukkaiden näkökulmasta.

– Hänen on täytynyt ymmärtää, että tulipalon sytyttämisestä palavien nesteiden avulla seitsemänkerroksisen kerrostalon rapussa varsin todennäköisesti aiheutuu vakavaa hengen ja terveyden vaaraa muillekin kerrostalon samassa rapussa asuville ja myös erittäin huomattavaa taloudellisen vahingon vaaraa, tuomiossa todetaan.

Oikeuden mukaan mies oli ainakin yrittänyt aiheuttaa suurelle ihmismäärälle vakavaa hengen tai terveyden vaaraa. Se päätyikin pitämään tekoa törkeänä tuhotyön yrityksenä.

Vuonna 1995 syntynyt mies tuomittiin 1 vuoden 5 kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Tuomiota alensivat miehen aiemmat tuomiot.

Mies määrättiin maksamaan asunnossa olleelle naiselle 2500 euron kärsimyskorvaukset.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat