Tuli tuhosi luhtitalon Oulussa – sytytysnesteellä sohvansa tuleen tuikannut vastaa syytteisiin

Mies sytytti sohvansa tuleen ja poistui asunnosta parvekkeen kautta.

Oulun käräjäoikeus käsittelee tänään tapausta, jossa miehen syytetään sytyttäneen tuhoisan tulipalon Oulun Maikkulassa sijaitsevassa, kaksikerroksisessa luhtitaloyhtiössä.

Epäilty rikos tapahtui kuluvan vuoden toukokuun 23. päivänä. Syyttäjä vaatii miehelle vähintään neljän vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta törkeästä tuhotyöstä. 

Syyttäjän mukaan tulipalosta aiheutui vakavaa hengen ja terveyden vaaraa suurelle ihmismäärälle.

Syytetty haluaa mielentilatutkimukseen

Mies on kiistänyt syyllisyytensä käräjäoikeudelle toimittamassaan ennakkovastauksessa. 

Mies totesi, ettei aiheuttanut vaaraa ja vahinkoa tarkoituksellisesti, mutta myönsi sytyttäneensä tulipalon, vaikka ei ymmärtänyt tekonsa seurauksia.

Mies kertoo kärsineensä mielenterveysongelmista. Hänen oli tarkoitus surmata itsensä asuntoonsa sytyttämästään palosta aiheutuvalla savulla ja liekeillä. Mies katsoo, että oikeuden tulee määrätä hänet mielentilatutkimukseen.

Sohva tuleen sytytysnesteen avulla

Syyttäjän mukaan tuhoisa tulipalo sai alkunsa siten, että mies oli kaatanut asunnossaan olleeseen sohvaan sytytysnestettä, kerännyt sohvan viereen useita pieniä kaasupulloja, maalia ja polttoainetta ja sytyttänyt sohvan tuleen tulitikuilla tai sytyttimellä. 

Palon syttymisen jälkeen hän poistui asunnon parvekkeen kautta ensin toiselle parvekkeelle ja edelleen ulos pihamaalle.

Syyttäjä esittää oikeudenkäynnissä todisteita muun muassa siitä, että mies oli ostanut sytytysnesteen edellisenä päivänä. Syyttäjän mukaan se kertoo teon suunnitelmallisuudesta.

Kaksi asuntoa tuhoutui täysin

Palokunnan saapuessa paikalle tulipalo on ollut palamisvaiheessa ja levinneenä miehen asunnon ulkopuolelle kaksikerroksisen, yhteensä 12 asuinhuoneistoa käsittäneen luhtitalon kattorakenteisiin. 

Kiinteistössä oleskeli palon alkaessa 11 henkilöä. Yksi heistä ehti hengittää savukaasuja.

Tulipalon seurauksena sen sytyttämisestä syytetyn miehen vuokraama asunto ja eräs toinen asunto tuhoutuivat täysin.

Muihin rakennuksen asuntoihin ja niiden irtaimistoon tuli eriasteisia palo-, vesi-, savu- ja nokivaurioita. Taloyhtiö ja asuntojen omistajat vaativat mieheltä korvauksia.

Lue myös:

    Uusimmat