Sinkkuelämää-sarja muutti naisystävyyden käsitteen. Hohtavalla kuvaruudulla on jopa suotavaa kertoa kaikki ensin omalle ystävälle, sitten vasta mieskumppanille. Asiantuntijan mukaan naisystävä ei kuitenkaan saisi olla tärkeämpi kuin kumppani.
”On helpompaa löytää uusi mies kuin uusi ystävä.” Näin ystävyyssuhteen tärkeyttä kuvasi eräs lukijamme.
Vuonna 1998 ensi-iltansa saanut Sinkkuelämää-sarja muutti naisystävyyden käsitteen ikuisiksi ajoiksi. Yhtäkkiä olikin aivan ok kertoa kavereille kaikki, miehen peniksen koosta lähtien. Väestöliiton parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaaranen pitää ongelmallisena, jos naisystävä on huomattavasti läheisempi kuin oma kumppani.
"Kyllä se mies on läheisin ystäväni, jolle voi kertoa kaiken, mutta sehän ei poissulje, etteikö olisi ihania ystäviäkin!"
– Marianne
– Se on ehdottomasti haitta parisuhdetyytyväisyydelle. Syvästi tyydyttävä läheisyys muodostuu juuri siitä, että puolisot ovat toisilleen uskottuja, tietävät toistensa salaisuudet, kärsimykset, pelot, onnen hetket. Siitä muodostuu todella onnelliseksi tekevä läheisyys, Vaaranen kuvaa.
– Jos suhteessa on ikään kuin kolmas henkilö, vaikkapa tyttökaveri, joka on kaikkien naisen kertomusten, paljastusten ja toisen sydämen syvimpien tuntojen kuuntelija, uskottu ei enää voi olla puoliso. Harvoin meillä on monia uskottuja yhtä aikaa.
"Sydänystävä on läheisempi, hyvät ystävät pysyy läpi elämän."
– Johanna
Jokaisella saa ja pitää olla omia salaisuuksia. Oman puolison tulisi kuitenkin olla se tärkein, pääasiallinen ja läheisin uskottu, Vaaranen sanoo. Se, että ongelmia kohdatessaan joutuu puntaroimaan, kertooko asiasta kumppanille vai ystävälle, voi kieliä ongelmasta suhteessa.
– Se voi kertoa siitä, että on vaikeaa ottaa vaikeita asioita puheeksi puolison kanssa. Silloin menee helppoon osoitteeseen, eli tyttökaverille, Vaaranen kuvaa.
Hän kirjoitti aiheesta Helsingin Sanomien mielipidepalstalla todeten, että suhde ystävään on aina helpompi kuin suhde kumppaniin.
"Aviomieheni on paras ja läheisin ystäväni. Häneen voin luottaa täysin kaikessa. Hän ei tuomitse eikä kritisoi edessä – eikä takanapäin – eikä juoruile asioistani muille! Naispuolisiin ystäviin olen – muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta – joutunut pettymään liian usein."
– Päivi
– Ystävyyden tarkoitus on kannustaminen ja tukeminen, puolustaminen. Sen säestäminen, että olemme hyviä tyyppejä. Tätä ystävyys on: ystävä ei hauku, moiti tai väheksy. Ei hän silloin enää olisi ystävä, Vaaranen kertoo.
– Oma puoliso pakottaa kasvamaan, kehittymään ja ottamaan todella vaikeita asioita puheeksi. Se avioliittojen, liittojen tai suhteiden draama, jota elämme, on se, että vaikeatkin asiat käsitellään ja niistä voidaan päästä yli.
MTV Lifestylen kyselyssä moni lukija kuvasi kumppania bestiksekseen, jolle on helppoa kertoa ilot ja surut. Näiden vastaajien tulisi olla onnellisia – kyseessä on ihannetilanne.
– Se on ideaali. Esimerkiksi lapsethan ovat perheessä vain jokusia vuosia, sitten heidän on tarkoituskin nousta siivilleen ja häipyä maailmalle. On hieno tilanne, kun kaksi aikuista on toinen toisilleen läheisiä ja luottavat siihen, että olemme yhdessä myös sen jälkeen, kun tämä perheen kasvattaminen on ohi.
Mitä rakkaus on? Parisuhdevinkit videolta
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Kursivoidut tarinat on kerätty lukijakyselyllä.