Ukkopekka-höyrylaiva kuljettaa Turun Aurajoen maisemista Loistokarin saarelle. Tarjolla on villiruokaa, elävää musiikkia ja perinteiset laituritanssit.
Etsitkö vaihtoehtoa ravintolaillalliselle? Kesäisessä Turun saaristossa sellainen on tarjolla, sillä historiallisella Ukkopekka-höyrylaivalla voi matkustaa neljän tunnin illallisristeilylle Loistokarin saareen. Tunnelmalliselle saarelle ei ole muuten yleistä pysähtymismahdollisuutta
Loistokari sijaitsee keskellä Airiston meren selkää. Vuonna 1886 Keisarillinen luotsilaitos rakensi Loistokarin saarelle majakanvartijan mökin. Viimeiset ympärivuotiset asukkaat, eli loistonvartija perheineen, asuivat mökissä vuoteen 1969 saakka. Tänä päivänä saaressa viisi kuukautta vuodessa asuva pariskunta savustaa ja loimuttaa kalaa risteilyvieraiden nautinnoksi.
– Nostalgia alkaa jo astuessa laivaan, sillä Ukkopekkahöyrylaiva on Turun alueen viimeinen liikennöivä höyrylaiva. 1938 rakennettu höyrylaiva on palvellut molemmissa Suomen sodissa ja se on maailman viimeinen käytössä oleva jäänmurtokelpoinen höyrylaiva, kertoo illallisristeilyjä järjestävän Herrankukkaro Oy:n perheyrittäjä Pentti-Oskari Kangas.
Historiallinen höyrylaiva kulkee Aurajoelta Airistolle poutapilven pehmeästi. Tulen ja kiehuvan veden voimalla kulkeva höyrykone on täysin äänetön, joten saariston äänet ja linnunlaulu eivät jää kuulematta. Ukkopekalla höyrylaivan perinne on voimissaan, eikä vanhan ajan tunnelma jää siihen.
– Koko risteily on täynnä Suomen historiaa. Aurajokea kuljetaan Turun Linnan, Turun sataman ja Ruissalon vanhan telakkaaleen ohi. Ruissalosta jatketaan Airistoon, missä Loistokari sijaitsee, Kangas kuvailee.
Loistokarilla illallisristeilijät istutetaan kallioisen saaren kolojen kotoisiin pöytiin, kun isäntä ja emäntä asettelevat tarjolle savustetut kalat ja muut pöydän antimet. Villikalan ohella tarjolla on monenlaisia metsän herkkuja, pääasiassa luonnollisesti kasvanutta ruokaa. On salaattipöytä ja paahdettuja juureksia, sekä lihansyöjälle makkaroita kanankoipineen. Erikoisruokavalioitakaan ei ole unohdettu. Laktoosittomat, gluteenittomat ja sokerittomat risteilijät on huomioitu. Illallisristeily on kuitenkin matka kaikille aisteille, ei vain makunystyröille.
– Elämystä tahdittaa elävä musiikki. Menomatkalla kuullaan viihdemusiikkia ja ruuan jälkeen saaren 174 neliömetrin laiturilla tanssitaan laituritanssit. Eikä paluumatkallekaan ei lähdetä ilman tanssiorkesterin säestystä, Kangas kertoo.
Vaikka saari on Turun kaupungin aluetta, muistuttaa se ulkosaariston saaria. Kovalla tuulella voi ihailla meren vaahtopäitä ja saaren olosuhteet ovat kallioisen karut. Kasvisto muistuttaa ulkosaariston kasvistoa ja kallioiden koloissa pesii runsaasti lintuja, kuten haahkoja ja tiiroja.
– Olosuhteista huolimatta sää ei ole nautinnon este – tarvittaessa isäntä ja emäntä kantavat buffetpöydän Ukkopekan salonkiin, jolloin ruuan voi nauttia sisätiloissa. Viime kesänä sadekeli yllätti risteilijät vain kerran, Kangas vakuuttaa.
Kangas osaa kertoa, etteivät sääolosuhteet eivät ole pelottaneet edes saaren Loistokarin entisiä asukkaita. Kallioisen 450 neliömetrin saarella asui jossain vaiheessa Lindström-niminen perhe. Pariskunnalla oli 12 lasta. Aina tarinan kuullessaan risteilyasiakkaat ällistyvät, että miten ihmeessä moinen lapsikatras pysyi kallioisella saarella tipahtamatta mereen. Nykyisin saarelle on rakennettu varta vasten siltoja ja laitureita, joita pitkin siellä kuljetaan.
– Ravintolaillalliselle pääsee kevät talvet, mutta Suomen kesä on vain kerran vuodessa. Illallisristeily Ukkopekkahöyrylaivalla on ainutkertainen kokemus. Tätä et yhdestäkään ravintolasta löydä, Kangas summaa.
Ukkopekan satama sijaitsee Aurajoen Martinsillan kupeessa. Menomatka Loistokarille kestää tunnin, saaressa höyrylaiva pysyy kaksi tuntia, jonka jälkeen laiva matkaa takaisin satamaansa tunnin.
Höyrylaiva liikennöi koko kesän tiistaista lauantaihin. Satamasta laiva lähtee klo 18.
Ukkopekka-illallisristeilyn voit varata perheyrityksen verkkosivuilta.