Taloussuhdanteista huolimatta nuorille suunnattujen kesätöiden määrä ei suurestikaan vaihtele vuosittain. Esimerkiksi Elinkeinoelämän keskusliiton ja Kuntatyönantajien mukaan kesätyöpaikkojen määrät ovat viime vuosina pysyneet suunnilleen vakiona.
SAK:sta sen sijaan kerrotaan, että heillä kesätöitä on jonkin verran vähemmän kuin aiempina vuosina.
Elinkeinoelämän keskusliiton erityisasiantuntija Heidi Marttila kertoo, että viime kesästä heidän 16 000 jäsenyrityksessään työpaikkojen määrä on jopa hieman noussut. Viime kesänä elinkeinoelämässä työpaikkoja oli tarjoilla noin 100 000, tänä kesänä 115 000.
Kuntatyönantajien työmarkkinatutkija Mika Juutinen puolestaan kertoo, että kunnilla vakiintunut kesätöiden määrä on 40 000-45 000. Luvussa on myös kuntien tukemia yrityksiä, jotka tarjoavat kesätöitä. Karkeasti ottaen voisi sanoa, että kesätyöpaikkoja on Suomessa tarjolla noin 200 000.
– Emme enää viime vuosina ole tehneet kartoitusta kesätöiden määrästä, sillä ne pysyneet suunnilleen samoina. Edes vuoden 2008 taloudellinen romahdus ei vaikuttanut kesätyöpaikkojen määrään Suomen kunnissa, Juutinen sanoo.
Nuoret osaavat hyödyntää somea
Nuoret eivät EK:n Marttilan mukaan aina tiedä kaikista kesätöiden mahdollisuuksista.
– Tämän takia meilläkin on pitkin kevättä ollut kampanjoita matalan kynnyksen tavoista tutustua työelämään vaikkapa kesätöissä. Meillä on nykyään valtakunnallinen sivusto, jossa työnantajat voivat ilmoittaa kesätöistä ja nuoret löytävät itselleen paikan. Nuoret ovat myös aktiivisesti jakaneet tätä sivustoa sosiaalisessa mediassa, EK:n Marttila kertoo.
SAK:n nuorisosihteeri Tatu Tuomela sanoo, että erityisesti nuoret osaavat hyödyntää sosiaalisen median keinoja työnhaussa. Työhakemuksia jaetaan tuttavien kautta vaikkapa Facebooksissa.
– Nuoret ovat keinoissaan monesti hyvinkin luovia, Tuomela kertoo.
Tuomelan mukaan hän tietää nuoria, jotka ovat hakeneet jopa sataa työopaikkaa kesäksi eivätkä ole saaneet työtä. Joskus voi yksinkertaisesti olla huono tuuri työnhaussa.
– Monesti muoren turhautuminen leviää vanhempiinkin, jotka huolestuvat tilanteesta. Nuoren työnsaanti koskettaa siis meitä kaikkia, Tuomela painottaa.
Tuomela rohkaisee nuoria kuitenkin vielä hakemaan kesätöitä, vaikka kesäkuu onkin.
– Jotkut firmat tietävät vasta nyt tarvitaanko työvoimaa eli vielä ei ole liian myöhäistä. Kannattaa kysellä tuttavilta, sukulaisilta ja naapureilta, jos he tietäisivät jotakin. Myös itse on syytä olla aktiivinen ja käydä vaikkapa henkilökohtiaisesti yrityksessä kysymässä töitä.
Kunnat tarjoavat usein nuorille niin sanottuja teknisiä töitä, joissa ei tarvita sen kummempaa koulutusta. Sairaaloihin ja vanhainkoteihin puolestaan otetaan opiskelijoita, joilla jo on alalta taitoa ja kokemusta. Tilastoissa heidätkin lasketaan kesätyöntekijöiksi.
Hakemuksia aina enemmän kuin paikkoja
– Yleensä kuntien tarjoamat kesätyöt ovat vuodesta toiseen suosittuja, sillä hakemuksia tulee yleensä monin verroin enemmän kuin paikkoja on tarjolla.
EK:n Heidi Marttila kertoo, että heidän jäsenyrityksistään teknologiateollisuus tarjoaa tänä kesänä eniten kesätyöpaikkoja nuorille. Eniten kesätyöntekijöiden määrää ovat lisänneet sosiaali- ja terveyspalvelut, kemianteollisuus ja kiinteistöpalvelualan yritykset.
Marttilan muistuttaa, että kesätyö on nuoren itsensä kannalta ensiarvoisen tärkeä. Kesätyössä saa ensimmäisen kosketuksen työelämään.
– Ihan tutkimustietokin tukee sitä, että ensimmäisen työpaikan merkitys on suuri koko nuoren myöhempää työuraa ajatellen. Nuori saa kokea työelämän rutiinin, mikä on hienoa hänelle itselleen ja myös koko yhteiskunnan kannalta tärkeää.