Kesätoiden hakukausi alkaa useasti jo edellisenä vuonna. Vaikka kesätyöilmoitusten määrä on kasvanut, ei kesätyöpaikkoja kuitenkaan riitä kaikille hakijoille. Vielä ei kuitenkaan kannata menettää toivoaan, sillä viime hetken kesätyöilmoituksia on edellisvuotta enemmän.
Kesätyöntekijöitä etsitään perinteisesti kesäsijaisiksi ja kausityöntekijöiksi. Koronan helpottuminen ja eri alojen työvoimapula näkyvät kesätyöilmoitusten määrässä, kasvua on ollut noin 50 prosenttia edellisvuoteen nähden.
Uusi ilmiö on, että viime hetken kesätyöilmoituksia on avoinna poikkeuksellisen paljon verrattuna viime vuosiin ja niitä tulee yhä.
Duunitorin viestintäpäällikkö Aino Salonen lohduttaa, ettei ilman kesätyöpaikkaa jääneen kannata vielä luovuttaa.
– Toivoa edelleen on. Viime ja tämä vuosi ovat olleet poikkeuksellisia kesätyöilmoitusten suhteen. Ilmoituksia on ollut runsaasti ja viime hetken kesätyöilmoitusten määrä on kasvanut jopa 15 prosenttia viime vuodesta, Salonen kertoo.
Kesätöitä kannattaa hakea useiden kanavien kautta. Työnhakupalveluista löytyy suoraan nuorille suunnattuja kesätyösivuja, joissa haun voi rajata esimerkiksi hakijan iän mukaan. Lisäksi someaktiivisuus ja suora kontaktoiminen kannattavat.
– Työnhakupalveluiden lisäksi on hyödyllistä seurata työnantajia somessa ja tämä on myös oiva keino tutustua työnantajaan. Viime hetken paikoissa oma aktiivisuus ja innokkuus ovat tärkeitä. Hakija voi tehdä esimerkiksi somevideon, käydä paikan päällä tai lähestyä hakijaa puhelimitse. Myös piilotyöpaikoista kannattaa ottaa selvää, Salonen kehottaa.
Piilotyöpaikat ovat avoimia työpaikkoja, joista ei ilmoiteta julkisesti tai niiden tarvetta ei ole vielä tiedostettu. Salosen mukaan piilotyöpaikkoihin pääsee useimmiten verkostojen kautta. Kannattaakin siis kertoa tutuille ja tuntemattomille, että hakee kesätöitä.
– Kesätyönhakijoilla on mahdollisuus aloittaa työt usein lyhyelläkin varoitusajalla. Se on iso etu yrityksille tai aloille, joille tarve työvoimalle tulee yllättäen, Salonen muistuttaa.
Tällaisia ongelmia kohdataan kesätyöpaikoilla (Viiden jälkeen -ohjelma 2021):
3:13
Viime hetken paikoissa alakohtaisia eroja
Suurin kesätyövoiman tarve on ravintola- ja matkailualalla, myynnin ja kaupan alalla sekä sosiaali- ja terveydenhuollossa.
– Viime hetken työpaikkoja löytyy eniten samoilta aloilta kuin koko kaudelta. Erityisesti kaupan ja ravintola-ala ovat matalan kynnyksen työpaikkoja, joihin perehdytetään työssä eikä aina vaadita aikaisempaa kokemusta, Salonen toteaa.
Alaikäisten kesätyöpaikkojen määrä ei ole kasvanut muiden mukana. Usea kesätyöilmoitus edellyttää kokemusta, jota alaikäisten on yhä vaikeampaa saada. Työpaikkojen avulla nuoret saisivat kokemuksen lisäksi myös tietoa alasta ja onnistumisen kokemuksia työnteosta.
– Alaikäisille kesätyöpaikkoja on valitettavan vähän ja tämä on ollut trendinä koko kauden. Alaikäisenä saatu työkokemus helpottaa myöhempää työllistymistä. Kokemusta voi kerryttää myös lastenhoitotöistä, marjanpoiminnasta ja muista vastaavista paikoista lähiympäristöstään. Ensimmäinen työpaikka ei useasti ole unelmien työpaikka, mutta jostain kannattaa aloittaa, Salonen neuvoo.
Viime hetken vinkit kesätyöpaikan nappaamiseen: 1. Hae paikkoja eri aloilta ennakkoluulottomasti. 2. Valmistaudu haastatteluun huolella. Katso vaikka netistä valmiiksi yleisimpiä kysymyksiä. Lisäksi netistä löytyy paljon videoita ja vinkkejä. 3. Erotu haussa. Tuo esille oma asenne ja innostus työtä kohtaan. Kysy myös muilta omista vahvuuksistasi 4. Ota työnantajasta selvää. Vieraile yrityksen verkkosivuilla, käy paikan päällä, jos esimerkiksi haet kahvilaan tai ravintolaan. 5. Mieti voisitko työllistää itsesi? Laita ilmoitus alueesi FB-ryhmään ja tarjoa vaikka lastenhoitoapua tai ikkunanpesua taitojesi mukaan. 6. Huolehdi kirjalliset sopimukset kuntoon ja katso ne tarvittaessa läpi aikuisen kanssa. Alaikäisillä on lisäksi työntekoa rajoittavia tekijöitä laissa. Katso video: 14-vuotias tamperelaispoika tunnistetaan jo kaupassakin yritteliään kesätyönsä ansiosta: 1:10 |
Kirjoittaja on osallistunut Helsingin yliopiston avoimen yliopiston ja MTV Uutisten Journalismi ammattina -kurssille. Artikkeli on osa kurssin lopputyötä.