Keskituloisen lapsiperheen luottokorttikierre ja kuinka siitä selvitään – "Ruuasta voi säästää helposti 30 prosenttia"

Luottokortinlukija ei olekaan takuuvarma maksukeino
Julkaistu 28.09.2016 05:56
Toimittajan kuva

Linda Pukka

linda.pukka@mtv.fi

Toimittajan kuva
Sanna Pietiläinen

sanna.pietilainen@mtv.fi

Kesälomat olivat ja menivät. Perheen kanssa käytiin risteilyllä, huvipuistossa ja syötiin ulkona. Elettiin vähän rennommin ja maksettiin luottokortilla.

Syksyn tullen kolmen tonnin luottovara on muutamaa satasta vaille tapissa ja sitä pitäisi lyhentää tai mieluiten päästä eroon kierteestä: luottolaskua kyllä lyhennetään joka kuukausi, mutta kuun lopulla sieltä taas käytetään sama summa.

Tilanne on monelle tuttu ja ilmiö tunnetaan myös pankissa.

– Loma-aikoina luottokorttia käytetään aktiivisemmin ja silloin takaisin maksussakin esiintyy suhteellisesti enemmän ongelmia. Niitä järjestellään enemmän, sanoo Danske Bankin henkilöasiakasliiketoiminnan johtaja Lari Tuovinen.

Otetaan esimerkki keskituloisesta perheestä, jossa on kaksi työssäkäyvää aikuista ja kaksi lasta. Tulot ovat kuukausittain tasaisen samat, samoin menot.

Miten luottokorttilaskua kannattaisi alkaa purkaa?

Luottokortti jäihin välittömästi

Suomen toiseksi suosituinta talousblogia, Tarkan markan blogia pitävä Markus Ossi sanoo, että luottokortin käyttö on lopetettava välittömästi.

– Seuraavaksi pitää tutkia, onko olemassa vararahastoa äkillisiä menoja varten. Jos sellaista ei ole, se pitää kerätä ennen kuin alkaa lyhentää luottokorttimaksua.

Ossin mukaan pahin virhe on, että oma talous vedetään liian tiukalle, kun halutaan nopeasti eroon luottokorttikierteestä.

– Sitten, kun osuu kohdalle se pakollinen meno, joita aina tulee, joudutaan ottamaan uutta vielä korkeampikorkoisempaa lainaa. Juuri näitä tilanteita varten se tonni pitää aina olla pohjilla, Ossi selventää.

Säästöillä korttimaksun kimppuun

Ossi muistuttaa, että vastauksissaan hän on nimenomaan miettinyt keskituloista suomalaista perhettä.

Jos luottokorttilasku paisuu, hänen mielestään se kannattaa maksaa pois heti mahdollisilla säästöillä tai sijoituksilla.

– Se on järkevää. Eivät ne luottokorttien korot ihan alle kymmentä prosenttia ole ja mistään sijoituksesta ei saa sadan prosentin varmuudella 10 prosentin tuottoa.

Luottokorttivelan maksamisella voi tavallaan laskea saavansa siis 10-20 prosentin tuoton rahoilleen.

Mutta entä jos sijoituksia tai säästöjä ei ole? Keskituloinen perhe elää porskuttaa ihan mukavasti. Palkalla maksetaan kuukausittaiset maksut, mutta säästöön ei juurikaan jää mitään. Mistä nipistetään, jotta ikävästi kummitteleva luottokorttivelka saadaan kuitattua?

Tärkeintä on miettiä omia arvoja ja miettiä, mistä kukin on valmis tinkimään ja mitkä asiat ovat kellekin tärkeitä.

"Vertailemalla useiden satojen säästöt"

Ossi esittelee 7 kohdan listan ja kehottaa aivan ensimmäiseksi lopettamaan kaikki turhat kuukausimaksulliset tilaukset.

– Suoratoistopalvelut, kaapelikanavat, kotiin kannettavat lehdet ja ylimääräiset netit. Mikä tahansa, mistä lähtee joka kuukausi summa rahaa tililtä pitää lopettaa.

Niin sanotuissa pakollisissa kuukausimaksullisissa menoissa kuten sähkössä tai vakuutuksissa tehdään kilpailutus.

– Sähkö on ihan sitä samaa riippumatta siitä, kuka sen sinulle toimittaa, Ossi napauttaa ja väittää, että sähkön, matkapuhelinliittymien ja vakuutusten kilpailutuksella voi keskituloinen perhe saavuttaa helposti jopa satojen eurojen säästöt kuukaudessa.

Ruokaostoksista isot säästöt

Kolmantena Ossi nostaa esiin ruokamenot.

– Keskituloiselle nelihenkiselle esimerkkiperheelle ruoka on kuukausittain iso menoerä, mutta tinkiminen on helppoa.

Ossi sanoo, että normaali perhe, joka ei ole vielä kriittisesti tarkastellut ruokamenojaan, pystyy säästämään jopa 30 prosenttia ”ihan heittämällä”.

– Kunhan katsoo, missä kaupassa ostoksensa tekee. Sitten on ihan perusvinkkejä: älä mene nälkäisenä kauppaan, ota kauppalista mukaan, suunnittele viikon ruuat etukäteen, ryhdy käyttämään pakastinta ja niin edelleen.

Muutaman kuukauden ”säästörunttaisussa” myös auton käytön vähentäminen tuo säästöjä.

– Voisiko käyttää vaikka polkupyörää, Ossi kysyy.

Älä säästä liian vaikeissa asioissa

Kenties yllättävintä on, että tupakka, alkoholi, tai vaikka se kahvilakahvi ovat Ossin listalla viimeisimpien säästökohteiden joukossa.

– Moni tekee sen virheen, että karsii ensimmäisenä tupakan tai ne kahvilakahvit, koska ajattelee, että se on helpoin tapa säästää. Sitten henkilö on 36 tuntia kamalissa nikotiinivajeissa ja repsahtaa. Tulee epäonnistuminen, joka johtaa helposti ajatukseen: ”mä en pysty mihinkään” ja muukin säästäminen unohtuu.

Ossi muistuttaa, että tuttu tapa voi itseasiassa olla se kaikista vaikein lopetettava.

Viimeisenä vinkkinä Tarkan markan blogin pitäjä Markus Ossi kehottaa siirtämään isojen ostosten tekemistä niin kauan, että luottokorttilasku on saatu maksettua. Pitää myös muistaa tingata kalliiden tuotteiden hinnasta.

– Uudesta sohvasta lähtee esimerkiksi helposti 15 prosenttia hinnasta pois.

Suhtaudu säästämiseen projektina

Ossi puhuu säästämisestä intohimoisesti. Hänen tarkanmarkan bloginsa on ollut pystyssä kahdeksan vuotta.

– Jäin aikoinaan työttömäksi ja silloin oli ihan pakko itse miettiä, miten tulla toimeen.

Ossi kertoo lukeneensa lukuisia kirjoja säästämisestä ja kehottaa myös muita tutustumaan niihin.

– Omasta hankalasta tilanteesta voi yrittää tehdä projektin. Siinä ei voi oikein muuta kuin voittaa.

2:23img

Tuoreimmat aiheesta

Talous