Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen vastaa lukijoidemme liikenneturvallisuusaiheisiin kysymyksiin joka viikko. Lähetä oma kysymyksesi osoitteeseen lifestyle@mtv.fi.
Kysymys: Mitä pitää huomioida joulun liikenteessä?
Vastaus: Jouluhössötyksen keskellä autoiltaessa on tärkeää muistaa keskittyä olennaiseen – ajamiseen. Turha kiire on syytä jättää pois siitä riippumatta, ajetaanko lyhyttä asiointiajoa vai ollaanko sivaltamassa pidempää siivua.
Mitähän ostaisin Saanalle joululahjaksi? Entä Seijalle? Onkohan Villelle vielä tekniikkalegot mieluisia? Entä Virtaset, ovatkohan ne tuomassa joulukukkaa tänä vuonna? Mitähän niille keksisi? Riittääköhän tuo kinkku nyt kaikille? Tykkääkö Ilkka konjakkisinapista vai pitäisikö ostaa varmuuden vuoksi tavallista? Riittävätköhän piparit varmasti? Kukahan ehtisi viedä mummon hautausmaalle?
Lue myös: Jos on aina ajanut vain nastarenkailla, mitä pitää huomioida, kun alla onkin kitkat? Tällaiselle tielle ammattimies ei lähtisi kitkoilla ollenkaan
Joulun aikaan liittyy paljon stressiä, kiirettä ja erilaisia tunteita, jotka valtaavat helposti kuljettajan mielen. Jos keskittyminen herpaantuu ja vielä käytetty nopeus on olosuhteisiin tai tilanteeseen liian suuri, alkaa riskikasauma olla sitä luokkaa, että aika herkästi napsahtaa.
Kannattaakin pitää mielessä, että tavoiteltu muutaman minuutin ajansäästö saattaakin kääntyä useamman tunnin viivästykseksi jo pienenkin peltikolarin myötä – vakavammista vahingoista puhumattakaan.
Pysäköintialueella kävelyvauhtia ja peruuttamista välttäen
Joulua edeltävinä viikkoina ostoskeskusten pysäköintialueilla ja niiden läheisyydessä on usein melkoinen härdelli. Tällöin tarkkuutta tarvitaan.
Pitämällä ajonopeuden riittävän alhaisena saa itselleen – ja samalla antaa muille – aikaa havainnoida, arvioida, ajatella ja toimia. Itse en keksi järkevää syytä, miksi pysäköintialueella pitäisi liikkua autolla juuri kävelynopeutta kovempaa.
Pysäköintialueella ajettaessa on syytä käyttää ajoväyliä. Oikomalla viistosti ruuturivistöjen läpi yllättää helposti muut pysäköintialueella liikkuvat. Ruuturivistön läpi oikova katsotaan ruudusta lähtijäksi, jolloin hänellä on väistämisvelvollisuus.
Pääsääntöisesti pysäköintialueen ajoväylien väliset risteykset ovat tasa-arvoisia, jos liikennemerkein ei ole muuta mainittu. Väylien välisten leveyserojen ei pidä antaa hämätä ja sortua näin kuvitteelliseen etuajo-oikeuden tunteeseen. Omista oikeuksista on kuitenkin oltava valmis luopumaan tarvittaessa vaaran tai vahingon välttämiseksi.
Pysäköintipaikka kannattaa valita sellaisesta paikasta, missä pääsee ajamaan ensimmäisen pysäköintiruudun läpi seuraavaan. Näin välttyy peruuttamiselta sekä pysäköitäessä että matkaa jatkettaessa. Peruuttaminen on aina riski.
Lue myös: Pitääkö autolla peruuttaa peileistä vai päätä kääntämällä? – "Erityisen riskialtista silloin, kun..."
Mikäli läpi ajettavia ruutuja ei ole, kannattaa pysäköintiruutuun mieluummin peruuttaa kuin ajaa nokka edellä.
Muista ruuduista lähtevien on väistettävä ajoväylällä olevaa ruutuun peruuttajaa, kun taas pois ruudusta peruutettaessa pitää väistää ainakin molemmista suunnista lähestyvää risteävää liikennettä sekä havainnoitava myös, ettei vastakkaisesta ruudusta ole joku lähdössä samaan aikaan.
Lisäksi ruudusta pois lähtöä nokka edellä tukee se, että auton sivuikkunoiden huurteenpoisto toimii paremmin auton etu- kuin takapäässä. Mikäli ruudusta oltaisiin peruuttamassa pois, juuri takasivuikkunat ovat niitä, joiden läpi tulisi pystyä havainnoimaan.
Ennen pidemmälle matkalle lähtöä
Jos joulua on tarkoitus lähteä viettämään pidemmälle, on tärkeää varmistaa auton toiminta ja turvallisuus. Auton lasit on syytä puhdistaa huolellisesti sisältä ja päältä. Lasinpesunestesäiliö tulee täyttää riittävästi pakkasta kestävällä, laadukkaalla nesteellä.
Mikäli pyyhkijänsulat jättävät raitoja tai kalvon lasin pintaan, on ne puhdistettava lasinpesunesteellä kostutetulla rievulla tai sulkapyyhkeellä. Mikäli puhdistus ei auta, ovat sulat vaihtokunnossa.
Auton valojen toiminta on syytä tarkastaa ja kaikki rikkinäiset polttimot uusia. Samalla kannattaa perehtyä auton valojen toimintaperiaatteeseen eli lähinnä siihen, missä valokatkaisijan asennossa sekä ajo- että takavalot palavat.
Rengaspaineet tulisi tarkistaa noin kerran kuukaudessa sekä silloin, kun auton kuormausta olennaisesti muutetaan. Autonvalmistaja on määritellyt eri paineet pienelle ja isolle kuormalle. Kun auto on täynnä ihmisiä ja tavaraa, on syytä käyttää suuremmalle kuormitukselle tarkoitettuja paineita.
Lue myös: Ammattimies kehottaa tarkistamaan nämä asiat, kun haet auton määräaikaishuollosta – "Valitettavasti täyttä totta"
Matkatavarat tavaratilaan
Matkatavaroiden paikka on tavaratilassa – ei matkustamossa. Painavimmat tavarat laitetaan tavaratilan pohjalle ja tuetaan tiukasti takapenkin selkänojaan. Seuraavat tavarat tuetaan sitten näihin. Samalla periaatteella rakennetaan seuraava ja sitä seuraava kerros.
Olennaista on huomata, että takaistuimen selkänojan yläreunaa ei saa ylittää. Näin vältetään se, etteivät tavarat työnny hätäjarrutuksessa tai törmäyksessä auton matkustamoon ja aiheuta vammoja siellä oleville.
Mitään matkustamossa olevaa käsimatkatavaraa ei saa jättää lojumaan istuimille. Jos syystä tai toisesta tulisi äkkipysäys, nämä irrallaan olevat esineet lähtisivät liikkeelle jopa kuolettavalla voimalla.
Ei hoppu hyväksi
Joulun meno- ja paluuliikenteessä jonoutumisen mahdollisuus kasvaa. Tällöin on järkevintä jättäytyä ajamaan hyvällä turvavälillä muun liikennevirran nopeutta. Ohittelemalla kovan liikenteen aikaan ei saavuta käytännössä juurikaan ajansäästöä – sen sijaan turha pomppiminen jonossa on omiaan lisäämään liikenteen haitariliikettä ja vaaratilanteita.
Turvallista matkaa ja hyvää joulua!