Stressi, kiire ja tarkkaamattomuus yhdistettyinä poikkeuksellisiin ruuhkiin lisäävät vahinkoriskiä.
Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen vastaa lukijoidemme auto- ja liikenneaiheisiin kysymyksiin joka viikko. Lähetä oma kysymyksesi osoitteeseen lifestyle@mtv.fi.
Kysymys: Miten välttää parkkipaikkakolarit jouluhässäkässä?
Vastaus: Tänään ja huomenna moni tekee vielä viime hetken ruoka- tai lahjaostoksia melkoisessa kiireessä. Tyypillisesti ohjelmaan kuuluu monessa perheessä myös kynttilöiden vientiä hautausmaalle sekä mahdollisesti hiljentyminen joulukirkossa. Aina, kun suuri määrä ihmisiä tekee samoja asioita, samassa paikassa, samaan aikaan, ei ruuhkilta voida välttyä.
Jos vaan on mahdollista, voi olla viisasta jättää auto kotiin ja tehdä retki hautausmaalle vaikkapa kävellen. Mikäli joutuu turvautumaan autoon esimerkiksi pitkien etäisyyksien vuoksi, voi ainakin parempikuntoisten olla viisaampi jättää auto parkkiin suosiolla kauemmas hautausmaasta tai kirkosta.
Nopeus maltillisena ja ajatukset ajamisessa
Ollaan sitten kauppakeskuksen, hautausmaan tai kirkon pysäköintialueella on ajonopeus syytä pitää tavallista alhaisempana – itse asiassa, en näe mitään syytä, miksi tällaisissa paikoissa pitäisi näin sesonkiaikana ajaa kävelynopeutta kovempaa.
Erityistä tarkkaavaisuutta ja tavallista alhaisempaa nopeutta tarvitaan toki muuallakin em. kohteiden läheisyydessä: Joulun aikaan on tyypillistä, etteivät kaikki halukkaat löydä vapaata ruutua hautausmaiden ja kirkkojen pysäköintialueilta. Tällöin autoja aletaan monesti parkkeerata katujen varteen, sellaisiin paikkoihin, joissa ei tavallisesti olla totuttu vastaavia automääriä näkemään. Vaikka ei itse olisikaan menossa hautausmaalle tai kirkkoon, on tällaisella katuosuudella muistettava liikkua huomattavasti totuttua alhaisemmalla nopeudella. Pysäköidyistä autoista saatetaan yllättäen avata ovi eteen tai autojen välistä voi joku rynnätä tielle.
Paitsi nopeutta alentamalla, pelivaraa lisätään myös tehostamalla havainnointia. Kun autolla liikutaan, on ajatusten oltava ajamisessa ja katseen liikenteessä. Esimerkiksi matkapuhelimeen tulevat joulutervehdykset tms. ehtii kyllä lukemaan ja somepäivitykset tekemään myöhemmin – sitten, kun ollaan turvallisesti parkissa.
Lue myös: Poliisi sanoo kännykän käytön ratissa yleistyneen – katse poissa tiestä on "aina iso riski"
Peruuta vain, jos on pakko – ja silloinkin ruutuun
Peruuttaminen on aina riskialtista. Kukaan tuskin haluaa aaton tai aatonaaton hektiseen aikatauluun peltikolarin aiheuttamaa lisäohjelmaa.
Todennäköisemmin kolhuilta säästyy välttämällä peruuttamista. Kannattaakin siis mahdollisuuksien mukaan valita pysäköintipaikka, jossa on kaksi vapaata ruutua peräkkäin. Tällöin pysäköinti onnistuu etuperin, ajamalla ensimmäisen ruudun läpi seuraavaan. Tämän jälkeen myös liikkeellelähtö aikanaan onnistuu turvallisesti, peruuttamatta.
Mikäli läpiajettavia ruutuja ei ole, on auto järkevämpi peruuttaa ruutuun kuin sieltä pois. Näin siksi, että ruudusta lähdettäessä on väistettäviä selvästi enemmän kuin sinne ajettaessa. Havainnointi taas onnistuu huomattavasti helpommin pysäköintiruudusta etuperin kuin takaperin lähdettäessä.
Havainnointia autosta ulos helpottaa se, että auton kaikki ikkunapinnat ovat puhtaat niin jäästä ja lumesta kuin kurastakin. Sama pätee auton kamerajärjestelmän linsseihin. Kameroita kannattaa myös opetella käyttämään tehokkaasti.
Lue myös: Joulukuusi kotiin mahdollisimman vähin vaurioin: Tämä on ammattimiehen mukaan "paras ja suositeltavin" tapa
MTV Uutiset