Keskuskirjasto Oodin edessä puukottanut 16-vuotias paljasti teon motiivin – tästä syystä nuoret kantavat teräaseita mukanaan: "Huolestuttava ilmiö"

Juhannuksena Helsingin keskuskirjaston edessä tapahtuneen puukotuksen motiivina oli kaverin puolustaminen sekä sosiaalisessa mediassa syntyneet erimielisyydet.

Juhannuslauantaina Helsingin keskuskirjasto Oodin edessä tapahtui puukotus, jota Helsingin poliisin nuorisoryhmä tutkii tapon yrityksenä

Tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Forssin mukaan epäilty puukottaja ja puukotuksen uhri ovat suurella todennäköisyydellä tunteneet toisensa ainakin jollain tasolla. 

Forss kuitenkin muistuttaa, että epäilty tekijä oli tullut 17- ja 14-vuotiaiden riidan väliin. 

Tapon yrityksestä epäilty 16-vuotias poika on Forssin mukaan kertonut kuulusteluissa, että teon motiivina oli pohjimmiltaan kaverinsa puolustaminen riitatilanteessa.

Puukotuksen taustalla on ollut myös aiempi riita sosiaalisessa mediassa. 

– Lisäksi se, että sosiaalisessa mediassa olisi aikaisemmin haukuttu tavalla tai toisella tätä riidan toista osapuolta, mutta ehkä myös tätä epäiltyä puukottajaa, Forss avaa motiivin taustoja. 

Epäilty 16-vuotias oli puukottanut 17-vuotiasta uhria vatsaan. Forssin mukaan vammat olivat vakavia. 

– Sairaalahoitoa vammoja, mutta tarkemmin emme avaa, millaisia vammoja uhrille tuli. 

Voivatko vanhemmat päästää nuorikkonsa Helsingin keskustaan turvallisin mielin? Kuuntele rikoskomisario Marko Forssin arvio tilanteesta yllä olevalta videolta! 

Tästä syystä nuoret kantavat mukanaan teräasetta

Juhannuksena tapahtunut puukotus ei ole ainoa laatuaan. Jo viime vuodesta lähtien nähtävissä on ollut huolestuttava ilmiö nuorten ja alaikäisten keskuudessa.

Yhä useammissa tapauksissa alaikäisten ja nuorten on todettu kantaneen mukanaan teräasetta – mutta myös käyttäneen sitä, joissakin tapauksissa kuolettavasti. 

– Se, että alaikäinen kantaa teräasetta, on jo itsessään huolestuttava ilmiö. 

– Yleisin syy, minkä saamme nuorilta, on se, että he kantavat niitä mukanaan omaksi turvakseen, Forss taustoittaa. 

Entistä huolestuttavammaksi ilmiöstä tekee Forssin mukaan se, että nuorten kynnys käyttää väkivaltaa, on laskenut.

Teräasetta käytetään Forssin mukaan valitettavan usein tilanteissa, joissa sen käyttö ei ole ollut oikeutettua. 

– En osaa mainita yhtään esimerkkitapausta, jossa teräaseesta olisi ollut oikeasti turvaa. 

– Ennemminkin se on johtanut useamman kerran ylilyönteihin tilanteesta, jossa ei ole esimerkiksi ollut hätävarjelusta kyse.

Helsingissä törkeät väkivaltatapaukset kasvussa

Nuorten käyttämä – joissakin tapauksissa äärimmäisen raaka – väkivalta on myös lisääntynyt. 

– Voidaan sanoa, että se piikki, mikä tuli esille viime vuonna, on tietyllä tapaa jatkunut ainakin Helsingin aikana, Forss toteaa. 

Ennen MTV Uutiset Liven haastattelua Forss oli laskenut yhteen alkuvuonna Helsingissä tapahtuneet tapaukset, joissa on ollut kyse törkeästä pahoinpitelystä tai sen yrityksestä sekä tapaukset, joissa on ollut kyse henkirikoksesta tai sen yrityksestä. 

– Helsingin alueella niitä on ollut alkuvuoden aikana noin kymmenkunta tapausta. 

– Suurimmassa osassa tapauksissa on kyse siitä, että on käytetty jonkunlaista teräasetta näihin tekoihin. 

Tarkemmin tarkastellessa alkuvuonna on Forssin mukaan tapahtunut neljä eri tapon yritystä, yksi tappo ja törkeitä pahoinpitelyjä ja niiden yrityksiä.

Toistaiseksi Forssin mukaan voidaan vain spekuloida surullisen kehityksen syitä. Kyseessä voi Forssin mukaan olla ohimenevä vaihe, jonka taustalla on koronapandemia ja sen aiheuttama oireilu. 

Lue myös:

    Uusimmat