KRP kertoo kuitenkin tunnistaneensa yksittäisiä järjestäytyneen rikollisuuden toimijoita, jotka ovat matkustaneet Ukrainaan sodan aikana.
Julkisessa keskustelussa on esiintynyt viime aikoina käsitys, jonka mukaan Ukrainaan toimitettuja avustusaseita olisi päätynyt Suomessa järjestäytyneen rikollisuuden toimijoiden haltuun.
Keskusrikospoliisilla ei ole tietoa, että tällaisia aseita olisi tullut Suomeen.
Yle uutisoi 30.102022 Keskusrikospoliisin rikosylikomisario Christer Ahlgrenin haastattelun pohjalta, että aseita olisi päätynyt Ukrainasta Suomeen. Jutusta syntyi Keskusrikospoliisin tiedotteen mukaan kuva, että aseiden kulkeutumisesta Suomeen olisi epätarkkuutta.
Nyt KRP kuitenkin vahvistaa tiedotteessaan, että poliisilla ei ole näyttöä siitä, että aseavun piirissä olevia aseita olisi salakuljetettu Ukrainasta Suomeen.
– Tiedossa ei ole, että Ukrainaan toimitettuja avustusaseita olisi päätynyt Suomeen rikollisten käsiin, sanoo Keskusrikospoliisin apulaispäällikkö Markus Välimäki.
Tiedotteen mukaan poliisi takavarikoi vuosittain järjestäytyneen rikollisuuden toimijoilta paljon luvattomia aseita. Poliisin tiedossa on, että järjestäytyneen rikollisuuden yksittäiset toimijat ovat kiinnostuneita sota-alueiden aseista.
Lue myös: Yle: KRP:n mukaan Ukrainaan toimitettuja aseita on päätynyt rikollisten mukana Suomeen
Yksittäiset toimijat kiinnostuneita
Poliisilla on viitteitä siitä, että järjestäytyneen rikollisuuden toimijat voivat pitkällä aikavälillä yrittää hankkia aseita myös Venäjän käynnistämän sodan seurauksena.
– Asiantuntijamme antaman haastattelun perusteella on voinut saada kuvan, että aseita olisi jo kulkeutunut Suomeen. Tällaisesta ilmiöstä ei kuitenkaan ole näyttöä. Tarkoituksenamme on ollut tuoda esiin, että on mahdollista, että Suomessa toimivat rikolliset pyrkivät saamaan haltuunsa aseita konfliktialueilta, Välimäki sanoo.
KRP kertoo tunnistaneensa yksittäisiä järjestäytyneen rikollisuuden toimijoita, jotka ovat matkustaneet Ukrainaan sodan aikana. Poliisi kertoo seuraavansa tilannetta jatkuvasti.
Sotiin liittyy yleensä laitonta asekauppaa, ja rikolliset saattavat hyötyä tästä. Tämä on tunnistettu maailmalla käydyistä aseellisista konflikteista. Poliisin mukaan ilmiö ei ole kytköksissä siihen, mistä mahdolliset konfliktissa käytetyt aseet ovat alun perin lähtöisin.
– Poliisin toimintaan kuuluu kaikissa tilanteissa pohtia ennakolta mahdollisia riskejä, ja tässä aseisiin liittyvässä kysymyksessä on tunnistettu yksi mahdollinen riski, joka kuitenkaan ei ainakaan tällä hetkellä ole realisoitunut, Välimäki sanoo.
2:05Miksei länsi anna Ukrainalla järeämpiä aseita? MPKK:n apulaisprofessori: ”Sitä ei voida julkisesti sanoa”