Laiton asekauppa rehottaa pimeässä verkossa Suomessa – KRP kiertää kysymyksen Ukrainan sota-alueelta tuoduista aseista

muunneltu ase
Poliisin mukaan tällä hetkellä jonkinlainen trendi on kaasutoimisten aseiden muokkaaminen toimiviksi ampuma-aseiksi. Kuvan aseet takavarikoi tTulli loppuvuonna 2020.
Julkaistu 18.06.2023 07:23
Toimittajan kuva
Rebekka Härkönen

rebekka.harkonen@mtv.fi

Keskusrikospoliisin (KRP) mukaan pimeässä verkossa ja anonyymeissä viestisovelluksissa myydään aseita myös Suomessa.

Osa myynti-ilmoitusten aseista vaikuttaa siltä, että ne voisivat olla peräisin Ukrainan sota-alueelta. KRP ei vastaa suoraan kysymykseen, onko Suomesta löytynyt Ukrainan sota-alueelta peräisin olevia aseita tai epäileekö poliisi, että niitä liikkuu Suomessa.

– Poliisin tiedossa on, että pimeässä verkossa ja anonyymeissä viestisovelluksissa, kuten Telegramissa, esiintyy aseiden myynti-ilmoituksia, rikosylikonstaapeli Mikko Marttila KRP:n tiedusteluosastolta kuvailee. 

Erityisesti Telegramin merkitys on viime aikoina korostunut. MTV Uutisten tietojen mukaan osassa ilmoituksissa aseiden markkinoidaan olleen sotilaskäytössä Ukrainassa.

– Kuten muissakin laittomien esineiden ja asioiden myynnissä, liittyy myös rikollisten väliseen kaupankäyntiin paljon huijauksia ja epäaitoja ilmoituksia, Marttila kuitenkin muistuttaa.

Marttilan mukaan samasta syystä myös laittoman asekaupan todellista volyymiä Suomessa on vaikea arvioida.

Poliisi takavarikko ase

Suomen laittomilla markkinoilla liikkuu paljon vanhoja, jopa toisen ja ensimmäisenkin maailmansodan aikaisia aseita. Aseiden käyttöikä on erittäin pitkä.

"Sodan päätyttyä tilanne saattaa muuttua"

Suomen poliisi seuraa Ukrainan tilannetta tarkasti. KRP:n mukaan yksittäisten aseiden tai pienten ase-erien kulkeutuminen Ukrainasta esimerkiksi Eurooppaan on mahdollista.

– Tällaisilla määrillä ei ole kuitenkaan käytännön merkitystä laittomien aseiden saatavuuteen tai hintatasoon. Sodan päätyttyä tilanne saattaa muuttua, Marttila toteaa.

Lue myös: Poliisin esitutkinta valottaa Puotilan henkirikoksen taustoja – tekaistu velka ja pahamaineisten velanperijöiden kuumottelu ajoi ampujan epätoivoon: ”Ne on sairaita oikeesti”

Pikku-Huopalahden murha, Kokkolan sivullisen teloitus, Oulun kaksoissurma... – tänä vuonna ampuma-asetta on käytetty poikkeuksellisen monessa henkirikoksessa

Euroopassa eri valtioiden medioissa on käsitelty laajasti rikollisryhmien kiinnostusta Ukrainan maaperällä olevaan asemateriaaliin. 

Myös Suomen poliisi seuraa ilmiötä ja tekee asiassa kansainvälistä yhteistyötä muiden maiden viranomaisten kanssa. 

Poliisin kiinnostukseen on hyvä syy, sillä Suomessa aserikoksista joka neljäs kytkeytyy järjestäytyneeseen rikollisuuteen ja joka viides aserikos liittyy väkivaltarikoksiin.

LK united brotherhood aseet

Kesällä 2019 poliisi takavarikoi rikosllisjärjestö United Brotherhoodilta useita laittomia konetuliaseita.

Vuosittain takavarikkoon satoja pistooleja

Poliisin takavarikoimista luvattomista aseista valtaosa on metsästyksessä ja urheiluammunnassa käytettäviä aseita, kuten pistooleja, haulikoita ja kivääreitä. 

Vuosittain poliisi takavarikoi noin 500–650 pistoolia. Pienen kokonsa ja helpon mukana kuljetettavuutensa takia laittomat pistoolit kiinnostavat erityisesti rikollisia.

Vuosittain takavarikkoon joutuu myös noin 100–150 kaasuasetta. Viime vuonna poliisi takavarikoi yhteensä 130 kaasuasetta, joista 70 prosenttia oli laittomasti muokattu toimiviksi aseiksi.

Lue myös: Poliisi löysi sarjatuliaseen ja huumeita moottoripyöräkerhon tiloista Varkaudessa

– Kaasuaseet ovat merkittävin yksittäinen trendi takavarikoitujen aseiden joukossa. Kaasuaseita muunnetaan toimiviksi aseiksi poraamalla sekä osia vaihtamalla, Marttila kuvailee.

– Kaasupistooliin vaihdetaan tyypillisesti luotipatruunoiden ampumisen mahdollistava piippu. Yleisin kaliiperi muunnetuissa kaasuaseissa on .380 Auto. 

Marttila sanoo, että lähtökohtaisesti rikolliset käyttävät erilaisia keinoja hankkiakseen laittomia aseita. Tyypillisin takavarikkoon joutunut rekisteröimätön ase onkin ampuma-aseeksi modifioitu kaasu- tai merkinantopistooli.

Lue myös: 3D-aseet: MTV selvitti, onko tulostettua asetta käytetty Suomessa rikoksen tekemiseen – tekniikka kehittynyt pelottavasti

 3D-aseet yhä harvinaisia

Ensimmäiset Suomesta takavarikoidut 3D-aseet KRP:n rikostekninen laboratorio sai tutkittavakseen kaksi vuotta sitten vuonna 2021. Tähän mennessä laboratorio on tutkinut parikymmentä viranomaisten takavarikoimaa 3D-asetta. 

Tulli löysi kesäkuussa 2021 Tampereelta varaston, jossa yhdeksän tulostinta nakutti kasaan 3D-konetuliaseita.

– Vuoden 2023 aikanakin näitä on tullut muutama tutkittavaksi. 3D-aseet ovat muodostaneet hyvin pienen osan rikosteknisen laboratorion tutkimista asenäytteistä, Marttila kertoo.

– 3D-aseiden laatu vaihtelee. Osa tutkituista aseista ei toiminut lainkaan, jollakin yksilöllä pystyi ampumaan useita laukauksia.

9:19img

MTV:n Rikostoimittajat keskustelivat Kokkolan ja Helsingin murhista. Katso video yltä.

Lue myös: Mafiapomona itseään pitänyt vaasalaismies maksoi turvamiehensä kidnappaamaan, tappamaan ja hävittämään ruumiita

Sipri: Aseiden tuonti Eurooppaan lisääntyi – USA:n asema aseiden viejänä on vahvistunut ja Venäjän heikentynyt

Taksikuskin kauhumatka: Nainen palasi treffeiltä rynnäkkökiväärin ja pistoolin kanssa – "Kuin olisi muuttunut zombiksi"

Tuoreimmat aiheesta

Ampuma-aseet