Keskusta haluaa harkita uudelleen perheenyhdistämisen tulorajoja – "Korkeat rajat johtaneet hankalaan tilanteisiin"

38245485
Kotkan vastaanottokeskuksesta Helsinkiin mielenosoitukseen saapuneet irakilainen Tara (toinen oik.) perheineen lämmittelevät teltassa Helsingin rautatienaukiolla maanantaina 6. maaliskuuta 2017. Lehtikuva
Julkaistu 29.09.2017 11:34(Päivitetty 29.09.2017 12:03)

MTV UUTISET–STT

Keskustan eduskuntaryhmä haluaa harkita uudelleen hallituksen viime vuonna säätämiä perheenyhdistämisen tulorajoja. Ryhmäjohtaja Antti Kaikkosen (kesk.) mukaan käytäntö on osoittanut, että korkeat tulorajat ovat johtaneet hankaliin tilanteisiin.

Viime vuoden heinäkuussa tuli voimaan laki, joka kiristi perheenyhdistämisen edellytyksiä. Tuolloin edellytys riittävästä toimeentulosta ulotettiin koskemaan myös kansainvälistä suojelua saaneita, jos perheenyhdistämistä ei haeta kolmen kuukauden sisällä turvapaikkapäätöksen saamisesta.

Arvioinnissa käytetään Maahanmuuttoviraston määrittelemiä tulorajoja. Esimerkiksi kahden vanhemman ja kahden lapsen perheessä toimeentuloedellytys on 2 600 euroa nettona kuukaudessa.

– Tilanteet ovat muuttuneet siitä yli vuoden takaisesta. Se on ollut siinä ajassa tehty päätös, jota on mahdollista myös tarkastella, sanoo Elsi Katainen, keskustan ryhmän ensimmäinen varapuheenjohtaja.

Keskustan eduskuntaryhmän johtajat esittelivät puolueen turvapaikkapoliittista linjaa medialle tänään. Linjauksen tekoa on johtanut kansanedustaja Seppo Kääriäinen (kesk.).

Kääriäisen mukaan hallitus on tehnyt päälinjoiltaan toimivaa turvapaikkapolitiikkaa olosuhteisiin nähden.

– Tämä asia elää. Tulee koko ajan uusia tapauksia vastaan, ja pitää olla valmiutta reagoida niihin.

Pikakäännytykset puntarissa

Keskustan ryhmä haluaisi myös harkita mahdollisuutta turvapaikanhakijoiden pikakäännytykseen. Kaikkosen ja Kääriäisen mukaan kyse olisi nimenomaan turvallisiksi luokitelluista maista tulevista turvapaikanhakijoista.

– Sellaisessa tapauksessa pitää olla mahdollisuus pikakäännyttää, Kääriäinen sanoo.

Hän lisää, että keskusta ei ole sen pidemmälle asiaa vielä pohtinut.

Lisäksi keskusta ehdottaa sisäministeriön alaisuuteen perustettavaksi keskusteluryhmää, joka kokoaisi yhteen kaikkien eduskuntaryhmien edustajat ja muita ryhmiä, jotka toimivat turvapaikkapoliittisten asioiden parissa. 

10:25img

3:40img

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa