Korkeat tulorajat olivat opposition suurimman kritiikin kohteena, kun eduskunnassa keskusteltiin perheenyhdistämisen vaikeuttamisesta.
Hallitus edellyttää turvapaikan saaneilta ja kiintiöpakolaisilta 2 600 euron kuukausittaisia nettotuloja, jos he haluavat tuoda maahan puolisonsa ja kaksi lastaan.
Poikkeuksen tulorajoista saisi, jos hakee perheenyhdistämistä kolmen kuukauden sisällä oleskeluluvan saamisesta.
– Haluaisin nähdä kansanedustajan, joka muuttaisi toiselle puolelle maailmaa ja alkaisi välittömästi ansaita enemmän kuin valtaosa kantaväestöstä, Ozan Yanar (vihr.) kritisoi.
Sisäministeri Petteri Orvon (kok.) mukaan Suomen pitää reagoida muiden jäsenmaiden päätöksiin, koska EU:n yhteinen turvapaikkapolitiikka ei toimi.
– Tuloraja ei ole kiveen hakattu. Tulorajasta voidaan poiketa, koska jokainen tapaus käsitellään yksilöllisesti, Orpo sanoi.
Alkuperäisen esitysluonnoksen mukaan Suomen kansalaiselta olisi edellytetty vastaavia tulorajoja, jos hän olisi halunnut tuoda perheensä Suomeen.
Lopullisesti kovaa kritiikkiä aiheuttanutta esitysluonnoksen osaa ei ole haudattu, sillä Orvon mukaan Suomen ja Pohjoismaiden kansalaisten toimeentuloedellytystä yhä selvitetään. Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satonen sanoi, että hän vastustaa tulorajoja Suomen kansalaisille.
Kotouttamista vai vetovoimatekijä?
Oppositio kritisoi lähetekeskustelussa hallitusta maahanmuuttajien kotoutumisen vaikeuttamisesta, jos perheenyhdistäminen vaikeutuu. Opposition vastalauseiden mukaan perheenyhdistäminen toisi kaivattuja naisia ja lapsia, se olisi hallittua maahanmuuttoa sekä ehkäisisi ihmissalakuljetusta ja yksin saapuneiden nuorten radikalisoitumista.
Kokoomuksen ja perussuomalaisten edustajien puheenvuoroissa perheenyhdistäminen nähtiin vetovoimatekijänä, joka houkuttelee turvapaikanhakijoita juuri Suomeen.
– Minä sanon suoraan. En halua tänne kymmeniätuhansia irakilaisia turvapaikanhakijoita joka vuosi, Ben Zyskowicz (kok.) sanoi.