Irakilaisperheen äidin ja esikoisen karkotuspäätös on herättänyt suurta keskustelua mediassa. Twitterissä asiaa kommentoineen kansanedustaja Simon Elon (ps) mielestä karkotuspäätös perustuu kuitenkin aina lakiin.
Helsingin Sanomat kertoi viikonloppuna irakilaisperheestä, jota uhkaa hajoaminen Maahanmuuttoviraston ratkaisun vuoksi. Päätöksen mukaan irakilaisperheen äiti ja vanhempi lapsi joutuvat palaamaan Irakiin, kun taas isä ja nuorin lapsi saavat jäädä maahan.
Päätöstä ovat kommentoineet julkisesti useat korkeat poliittiset tahot, kuten presidentti Tarha Halonen, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne, vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö ja viimeisimpänä presidentti Sauli Niinistö.
Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) on puolestaan pyytänyt selvitystä Maahanmuuttovirastolta.
Perussuomalaisten kansanedustajan ja perustuslakivaliokunnan jäsenen Simon Elon mielestä asioita ei kuitenkaan voi ratkaista vain tunnepohjalta tai huutelulla, vaan niiden pitää aina perustua lakiin.
– Viranomaiset tekevät päätökset pohjautuen virkavastuuseen ja annettuun lainsäädäntöön. Tässä tapauksessa ei kaikkia yksityiskohtia ole julkisuudessa edes tiedossa, Twitterissäkin asiaa puinut Elo sanoo MTV Uutisille.
Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.
Elon mukaan Perussuomalaiset noudattavat yhtenäistä linjaa. He odottavat, että myös muut hallituspuolueiden edustajat pysyvät sovitussa turvapaikkapoliittisessa toimenpideohjelmassa.
– Turvapaikkapolittiinen toimenpideohjelma linjattiin yhteisesti hallituksessa viime vuonna, niin Perussuomalaisten odotusarvo on, että kaikki hallituspuolueiden edustajat kunnioittavat sitä yhteistä sovittua linjaa, Elo kuvailee.
Tulot liian matalat
Sosiaalinen media on räjähtänyt päätöksestä käännyttää irakilaisäiti Suomesta. Äitiä ja kolmevuotiasta Sämää ei saa käännyttää Suomesta - verkkoadressi on kerännyt maanantaihin mennessä kymmeniä tuhansia allekirjoituksia.
Erityisesti monet ovat järkyttyneet siitä, että autonkuljettajana työskentelevän perheen isän tulot ovat liian matalat, jotta perheenyhdistäminen onnistuisi.
Maahanmuuttoviraston mukaan kahden aikuisen ja kahden lapsen perheen toimeentuloksi vaaditaan 2 600 euroa kuussa, jotta yhdistäminen onnistuisi.
Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.
Elon mielestä tulorajat vastaavat kuitenkin Pohjoismaista tasoa.
– Vastaavantyyppisiä tulorajoja on monessa muussakin maassa käytössä ja ylipäätään, jos katsoo perheenyhdistämislainsäädäntöä, tämä uudistus, mitä nyt ollaan tekemässä, laittaa Suomen lähemmäs muita Pohjoismaita ja perheenyhdistämisdirektiiviä, mikä EU:lla on käytössä, Elo kertoo.
Hänen mukaansa kyseessä on Maahanmuuttoviraston sisäinen ohjeistus riittävästä toimeentulosta, jota käytetään ohjeellisena lukuna.
Elo on ollut mukana käsittelemässä asiaa perustuslakivaliokunnassa.
– Siinä katsotaan, että tottakai kaikki tapaukset käsitellään yksilöllisesti ja esimerkiksi lasten etu täytyy ottaa huomioon.
– Mutta, mielestäni olisi väärin lähteä kommentoimaan tällaista yksittäistä tapausta, mikä mediassa nyt on, kun ei edes tiedä kaikkia tapauksen yksityiskohtia, hän lisää.
Päätös yhdistämisestä ei ole automaattinen
Perheen hajottaminen on herättänyt suurta huolta erityisesti perheen pienimpien vuoksi.
Karkotuspäätöksen toteutuessa perheen isä jäisi Suomeen kolmikuukautisen vauvan kanssa, kun äiti joutuisi palaamaan Irakiin kolmevuotiaan esikoisen kanssa.
Elo kuitenkin muistuttaa, että tämän tyyppiset asiat katsotaan aina tapauskohtaisesti.
– Jos ajattelee sitä linjaa, mikä Suomella yleisesti on, niin lausunnossa painotettiin lapsen oikeutta perhe-eämään, mutta vaikka lapsen etu otetaan huomioon, ei se automaattisesti tarkoita, että kaikki lapsiperheet saisivat perheenyhdistämispäätöksen, hän jatkaa.
"Tässä kerätään irtopisteitä"
Elo on haastanut Twitterissä myös asiaa kommentoineen SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen. Rinne kirjoitti omalla Twitter-tilillään, että järjestelmä vaatii korjausta, sillä perhe kuuluu yhteen. Rinne kirjoitti myös, että tulorajojen nosto on hänestä järjetön.
Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.
Elon mielestä Rinteen kommentit ovat ristiriidassa hänen aiempien lausuntojensa kanssa.
– Tuntuu siltä, että aika paljon irtopisteitä tässä keräillään matkan varrella. Kuitenkin vielä joulukuussa Rinne totesi, että hän on lukenut turvapaikkapoliittiset toimenpiteet ja pitää niitä erittäin hyvinä.
Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.
– Hänen ministerikaudellaan Maahanmuuttoviraston sisäisissä ohjeissa oli tämä tuloraja voimassa - jo ennen tätä hallituksen nykyistä esitystä. Eli joko hän ei tiennyt sitä, tai kerää irtopisteitä. Veikkaan jälkimmäistä, Elo napauttaa.