Keskusta päivittää linjauksiaan ja pohtii Nato-kantaansa kevään aikana – "Ratkaisua näin keskeisestä kysymyksestä ei tehdä nopeasti"

Keskusta aikoo päivittää ulko- ja turvallisuuspoliittiset linjauksensa kevään aikana.

Keskustan puoluehallitus kirjoittaa kannanotossaan puolueen päivittävän ulko- ja turvallisuuspoliittiset linjauksensa kevään aikana.

Tällä hetkellä ulko- ja turvallisuuspoliittinen keskustelu kiteytyy tiedotteen mukaan Suomen mahdollisen Nato-jäsenyyden ympärille, eikä puolue jätä huomioimatta kansalaisten mielipiteiden liikahduksia.

– Keskustan turvallisuuspoliittisen pohdinnan tärkein ydin on valita Suomelle tie, joka todennäköisimmin takaa rauhan jatkumisen. Ratkaisua näin keskeisestä turvallisuuspoliittisesta kysymyksestä ei tehdä nopeasti. Tarvitaan vakaata harkintaa, kannanotossa sanotaan.

Vielä tiistaia Ylen A-Studiossa puolueen puheenjohtaja Annika Saarikko sanoi keskustan päivittävän Nato-linjaansa puoluekokouksessaan kesäkuussa.

Tällä hetkellä voimassa on linjaus, jonka mukaan keskusta ei kannata Suomen Nato-jäsenyyttä.

Joulukuussa julkaistussa linjapaperissa sanotaan, että "keskusta ei kannata Suomen sotilaallista liittoutumista, mutta haluaa että Suomi pitää auki mahdollisuuden hakea Nato-jäsenyyttä. Mikäli liittoutuminen tulisi ajankohtaiseksi, sillä olisi oltava paitsi pitävät turvallisuuspoliittiset perustelut myös yhteiskunnan laaja hyväksyntä."

Kansanedustajien piirissä muutosta

MTV Uutisten kyselyn perusteella useat keskustan kansanedustajat eduskunnan ulkoasiain- ja puolustusvaliokunnassa ovat tulleet aiempaa suopeammiksi Suomen Nato-jäsenyydelle.

Puolustusvaliokunnassa istuva Joonas Könttä ilmoitti toissapäivänä julkisesti vaihtaneensa kantaansa ja ryhtyneensä Nato-jäsenyyden kannattajaksi.

Myös Jouni Ovaska, Eeva Kalli ja Tuomas Kettunen ovat aiemmin olleet jäsenyyttä vastaan, mutta eivät kyselyssä ottaneet kantaa selvästi jäsenyyttä vastaan tai sen puolesta, vaan korostivat harkinnan roolia.

– Suomen linja on rakennettu siten, että se kestää niin hyvät kuin huonot ajat. Kuitenkin Euroopan turvallisuustilanne on järkkynyt niin perustavanlaatuisesti, että oma ajatteluni suhteessa Natoon on muuttunut  positiivisemmaksi, Ovaska kommentoi.

Myös vihreät ja perussuomalaiset pohtivat kantojaan

Keskustan lisäksi myös ainakin perussuomalaisten ja vihreiden viralliset Nato-kannat saattavat muuttua tulevien kuukausien aikana.

Helsingin Sanomat kertoi helmikuun alussa perussuomalaisten aloittavan kirjoittamaan uutta ulko- ja turvallisuuspoliittista ohjelmaa.

Vihreiden sijaispuheenjohtaja Iiris Suomela sanoi tammikuun alussa olettavansa, että puolueen Nato-kannasta on määrä keskustella puoluekokouksessa toukokuussa.

Lue myös:

    Uusimmat