Vasemmistoliitto tiedottaa käynnistävänsä sisäisen keskustelun ulko- ja turvallisuuspolitiikasta, käytännössä muun muassa Nato-jäsenyydestä.
– Vasemmistoliiton puoluehallitus on päättänyt aloittaa valmistelu- ja selvitystyön, joka pohjustaa puolueen ulko- ja turvallisuuspoliittisten linjausten mahdollista uudelleen muotoilua ja linjaamista, puolueen tiedotteessa todetaan.
Linjausten on tarkoitus valmistua viimeistään kesäkuun puoluekokoukseen mennessä.
Keskeisin kiinnostava kysymys on, mikä on tulevaisuudessa vasemmistoliiton kanta Suomen Nato-jäsenyyteen.
Puolueella on toistaiseksi voimassa linjaus, jonka mukaan se ei voi olla hallituksessa, joka vie Suomen Natoon.
Kyselyiden perusteella vasemmistoliitto vastustaa edelleen Nato-jäsenyyttä enemmän kuin muut eduskuntapuolueet, mutta Ukrainan sodan myötä äänenpainot myös vasemmistoliitossa ovat pehmentyneet.
Puolueen uudet linjaukset saadaan siis viimeistään kesäkuussa, tosin puolueen tiedotteessa todetaan, että jos kantaa on otettava pikaisesti, eduskuntaryhmän ja puoluevaltuuston yhteiskokous voidaan tarvittaessa kutsua koolle jo aiemmin.
Mitä tekevät muut puolueet?
Muista puolueista vihreät on linjaamassa kantansa Suomen Nato-jäsenyyteen puoluekokouksessaan toukokuussa Joensuussa.
Lue myös: Vihreät päättämässä Nato-linjastaan toukokuussa – kolme vaihtoehtoa
Myös keskusta aikoo päivittää ulko- ja turvallisuuspoliittiset linjauksensa kevään aikana, ja perussuomalaiset on samoin laatimassa uutta ulko- ja turvallisuuspoliittista ohjelmaa.
SDP:llä ei ole puoluekokousta tänä vuonna, eikä ylimääräiseen puoluekokoukseen ole varauduttu.
Pääministeri ja puolueen puheenjohtaja Sanna Marin huomautti kuitenkin tänään, että tarvittaessa puoluevaltuusto voi tehdä merkittäviäkin linjauksia, ja myös eduskuntaryhmällä on puolueessa keskeinen rooli.