Keskustan ja vihreiden ryhmät yllättäen koolle: "Käsittelemme sitä, lähestymmekö Halla-ahoa suoraan"

Toistaiseksi oppositioryhmät eivät ole olleet yhteydessä puhemies Jussi Halla-ahoon (ps.) eduskunnan istuntotauon keskeyttämiseksi.

Keskustan ja vihreiden eduskuntaryhmät ovat tänään koolla pohtimassa, aikovatko ne lähestyä suoraan puhemies Jussi Halla-ahoa (ps.) toivoakseen eduskunnan koolle kutsumista.

– Pidämme eduskuntaryhmän etäkokouksen ja käsittelemme sitä, lähestymmekö Halla-ahoa virallisesti, keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen kertoo MTV Uutisille.

Myös vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne kertoo ryhmän kokoontuvan tänään etänä.

Oppositiopuolueet ovat julkisuudessa toivoneet eduskuntaa koolle, jotta eduskunta voisi äänestää valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) luottamuksesta.

Halla-aho kuitenkin kertoi eilen MTV Uutisille, että yksikään eduskuntaryhmä ei ole lähestynyt häntä toivoakseen eduskunnan koolle kutsumista. Eduskunnan koolle kutsuminen on eduskunnan puhemiehen tehtävä.

Halla-ahon mukaan eduskunnan koolle kutsuminen on tarpeetonta, ellei ole merkkejä siitä, että enemmistö hallituksen takana olisi kadonnut. 

Oppositio on jo ilmaissut epäluottamuksensa hallitusta kohtaan, ja jäänyt äänestyksessä vähemmistöön. Eduskuntaa on tarpeetonta kutsua koolle, ellei ole selviä merkkejä siitä, että hallituksen takana oleva enemmistö olisi kadonnut, ja ellei enemmistöä edustava määrä eduskuntaryhmiä vaadi eduskuntaa koolle, Halla-aho sanoi eilen.

Voimasuhteet 109 - 91

Hallituspuolueilla on yhteensä 109 kansanedustajaa ja oppositiolla 91. Yksin oppositioryhmät eivät siis saa muodostettua enemmistöä eduskunnassa.

Eduskunnan istuntotauko päättyy, ja syysistuntokausi alkaa näillä näkymin syyskuussa. Täysistuntoja pidetään kuitenkin eduskunnan työtilanteen mukaan. 

Perustuslain mukaan puhemies kutsuu koolle täysistunnot, mutta ei saa kieltäytyä ottamasta asiaa käsittelyyn, ellei hän katso sen olevan vastoin lakia tai eduskunnan jo tekemää päätöstä. Jos eduskunta on tyytymätön puhemiehen toimintaan, perustuslakivaliokunta voi ottaa puhemiehen toiminnan käsittelyynsä.

Lue myös:

    Uusimmat