Puhemies Halla-aho: Eduskuntaa ei kutsuta koolle – "Tarkoituksena oli luoda arvovaltakonflikti"

Puhemies Jussi Halla-aho (ps.) ei kutsu eduskuntaa koolle, kerrotaan eduskunnan verkkosivuilla julkaistussa tiedotteessa.

Halla-ahon mukaan päätökseen ovat vaikuttaneet ennakkotapaukset, yleiset parlamentaariset periaatteet sekä arvio pyynnön taustalla olevan asian kiireellisyydestä ja merkittävyydestä.

Koko oppositio vaati perjantaina eduskunnan puhemiehelle Halla-aholle lähettämässään kirjeessä häntä kutsumaan eduskunnan koolle istuntotauolta.

Halla-ahon mukaan istuntutauon keskeyttäminen on hyvin harvinainen toimenpide, jonka kynnys on korkea.

60 vuoden aikana näin on toimittu vain seitsemän kertaa. Eduskuntaa ei ole saamani selvityksen perusteella koskaan kutsuttu koolle istuntotauon aikana opposition aloitteesta, tiedotteessa todetaan.

Oppositio halusi päästä käsittelemään "pääministerin ilmoitusta, jonka aiheina on hallituksen ministereiden kannanotot ja luottamus sekä koko hallituksen toimintakyky". 

Orpon hallitus ja sen toiminta on ollut poikkeuksellisen laajan arvostelun kohteena niin kotimaassa, mutta myös nyt kansainvälisesti. Ministereiden kannanotot ovat aiheuttaneet poikkeuksellisen laajan kansainvälisen keskustelun, jossa myös Suomen vakiintunut linja ihmisten yhdenvertaisuuden kunnioittamisesta on asettunut kyseenalaiseksi, SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman sanoi perjantaina MTV Uutisille. 

Halla-aho: Parlamentaarinen enemmistö ei ole pyyntöön yhtynyt

Oppositio kertoi haluavansa päästä arvioimaan hallituksen toimintakykyä valtiovarainministeri Riikka Purraan (ps.) liittyvän rasismikohun osalta.

Halla-ahon mukaan asia ei rinnastu kiireellisyydeltään ja yhteiskunnalliselta merkittävyydeltään niihin syihin, joiden vuoksi eduskunta on aiemmin kutsuttu koolle istuntotauon aikana. 

– Mikäli enemmistö kansanedustajista (ryhmiensä välityksellä) ilmaisisi toivovansa koolle kutsumista, parlamentarismin ja demokratian yleiset periaatteet puoltaisivat pyyntöön suostumista riippumatta siitä, minkä arvion puhemies tekee asian merkittävyydestä, Halla-aho kirjoittaa tiedotteessa.

– Nyt näin ei kuitenkaan ole. Parlamentaarinen enemmistö ei ole pyyntöön yhtynyt, hän jatkaa.

"Tarkoituksena luoda arvovaltakonflikti"

Tiedotteessaan Halla-aho myös huomauttaa, etteivät oppositioryhmät aluksi pyrkineet edistämään asiaansa lähestymällä suoraan puhemiestä vaan esittämällä puhemiehen toimintaa koskevia vaatimuksia sekä perinteisessä että sosiaalisessa mediassa. 

– Tulkitsen tätä niin, että tarkoituksena oli luoda arvovaltakonflikti puhemiehen kanssa ja pyrkiä julkisuuden painetta hyödyntäen ohjaamaan puhemiehen päätöksentekoa haluttuun suuntaan, Halla-aho kirjoittaa.

– Puhemies ei voi taipua ulkoiseen painostukseen, koska hän edustaa eduskuntaa ja puolustaa sen riippumattomuutta, hän jatkaa.

Lue myös:

    Uusimmat