Ilmastopolitiikka voi olla kiistakapula hallituksen kehysriihineuvotteluissa, sanoo perussuomalaisten kansanedustaja.
Perussuomalaiset kärsi vastikään kunta- ja aluevaaleissa murskatappion.
Puolueen kansanedustaja Ville Vähämäki ei usko tuloksen vaikuttavan käynnissä olevaan hallituksen kehysriiheen suuresti, sillä "aika paljon oli neuvoteltu jo ennen kuntavaaleja".
– Voi olla että ilmastokysymyksistä ja ilmastopöydästä syntyy isoimmat kiistat, jos sellaisia on syntyäkseen. Näin on ennakoitu, Vähämäki arvioi.
Vähämäki mainitsee etenkin pohjoiselle Suomelle tärkeäksi kysymykseksi sen, miten kotimaisia polttoaineita saadaan käyttöön.
Jopa kuukausien pohjustus
Kansanedustajat Annika Saarikko (kesk.) ja Ville Vähämäki avaavat Eduskunnan takahuone -ohjelmassa hallituksen kehysriihineuvottelujen luonnetta.
Kaksipäiväiset neuvottelut eivät oikeastaan ole kaksipäiväiset, sillä toimenpiteiden kartoittaminen ja neuvotteleminen alkaa reilusti etukäteen.
– Liikkeelle lähdetään jopa kuukausia ennen, Vähämäki kertoo.
Lue myös: Hallitus kokoontuu puoliväliriiheen epävakaassa taloustilanteessa – näistä asioista päätetään
Valtiovarainministeriön talousennuste määrittää sen, minkälaisessa tilanteessa päätöksiä tehdään.
Nelivuotista julkisen talouden suunnitelmaa eli valtiontalouden kehyksiä laaditaan käyttämällä pohjana vuosi aiemmin edellisessä kehysriihessä laadittua suunnitelmaa.
– Siellä on tälläkin hetkellä synnytetty useampia pöytiä, saattaa olla kasvupöytää, työllisyyspöytää ja ilmastopöytää, joissa tehdään toimenpiteitä. Tehdään toimenpideluetteloita, joita jatkossa kutsutaan kasvutoimiksi, Vähämäki kertoo.
Neuvottelut voivat olla kaupankäyntiä
Edellisenä valtiovarainministerinä Annika Saarikko oli tapahtumien keskiössä, kun edellisen hallituksen puoliväliriihi venyi keväällä 2021 peräti yhdeksään päivään.
Neuvottelut olivat tuolloin "juuri niin vaikeat kuin mitä päivien kesto kertoo".
Lue lisää: Analyysi: Pääpaakari Orpolta odotetaan urotekoja – sakset vaihtumassa kaulimeen
Yleisesti Saarikko muistuttaa, että neuvottelutilanteissa jokainen puolue hakee rajojaan siinä, minkälaiset poliittiset päätökset ovat hyväksyttävissä.
– Ratkaisut ovat keskiarvoja tai puolueiden kantojen yhdistämistä. Joskus myös 'jos te saatte tämän, meidän pitää saada tämä' -kaupankäyntiä.