Keskustan Kärnä: Onko Grahn-Laasonen esteellinen Guggenheimin suhteen?

2:14img
Julkaistu 04.11.2016 16:37

MTV UUTISET - STT

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä kehottaa opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosta (kok.) harkitsemaan itsensä jääväämistä, kun Guggenheimin museolle mahdollisesti myönnettävistä valtiontuista ja -osuuksista päätetään. 

Kärnän mukaan mahdollinen esteellisyys voisi syntyä, koska Guggenheim käyttää lobbauksessaan Milttonia. Kokoomuksen ministeriryhmän entinen ykkösavustaja Jussi Kekkonen toimii nykyään toimitusjohtajana Miltton Networksissa. 

– Onko Grahn-Laasosen ja Kekkosen välinen linkki sellainen, että ministerin puolueettomuus asiasta päätettäessä vaarantuu? Oli niin tai näin, ulospäin voisi välittyä kuva ministeristä ajamassa läpi läheisen ystävänsä ja puoluetoverinsa lobbaamaa hanketta, joka tuottaa tälle taloudellista hyötyä, Kärnä perustelee. 

Kärnä muistuttaa, että hallintolain mukaisesti ministeri on esteellinen käsittelemään asiaa, mikäli luottamus hänen puolueettomuuteensa vaarantuu jostain erityisestä syystä. 

Kansanedustaja toteaa, että Jussi Kekkonen on myös yksi Guggenheimia lobbaavan viestintätoimisto Milttonin omistajista. 

Kärnä sanoo STT:lle, että hänen ulostulonsa on puhtaasti hänen omansa eikä keskustan laajemmin. 

– Jos luottamus päätöksenteon puolueettomuuteen jostain erityisestä syystä vaarantuu, tulisi todeta itsensä esteelliseksi. Hallinnon uskottavuuden kannalta meidän tulee kiinnittää tällaisiin asioihin erityisen paljon huomiota. 

Grahn-Laasonen viestitti avustajansa välityksellä STT:lle, etteivät väitteet anna hänestä aihetta kommentointiin. 

Hanke nousemassa haudastaan 

Jo haudatuksi luultu Guggenheim-museohanke on maanantaina esillä Helsingin kaupunginhallituksessa. Uudessa ehdotuksessa yksityistä rahaa on luvassa aikaisempia rahoitusmalleja enemmän.  

Yksityinen raha ja rahoitusjärjestelyt kattaisivat museon kustannuksista reilut 66 miljoonaa euroa.  

Museon arvioidut rakentamiskustannukset ovat 130 miljoonaa euroa, mistä Helsingin kaupungin osuus olisi enintään 80 miljoonaa euroa ja Guggenheimin Tukisäätiön 15 miljoonaa euroa. 

Grahn-Laasonen arvioi eilen, että veikkausvoittovarojen kasvu mahdollistaisi valtion tuen antamisen Guggenheimin käyttömenoihin. 

– Valtionosuuden piiriin ottaminen voitaisiin toteuttaa ilman, että se heikentäisi muiden museoiden rahoitusta, Grahn-Laasonen kertoi torstaina STT:lle. 

Ulkoministeri, perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini puolestaan linjasi eilen, ettei Guggenheimiin tule tämän hallituskauden aikana valtion rahaa.   

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa