Keskustelunavaus: Joukko asiantuntijoita vetoaa mediaan, jotta hirmutekoihin syyllistyneet jäisivät ilman henkilökohtaista julkisuutta

Vetoomuksessa kuitenkin huomautetaan, että jossain harvoissa tapauksissa, kuten epäilyn etsintöjen aikaan, kuvan ja nimen julkaiseminen voi olla tarpeen. Colourbox.com
Julkaistu 04.10.2017 06:35

Veera Pennanen

veera.pennanen@mtv.fi

Joukko pääasiassa yhdysvaltalaistutkijoita ja -professoreita vetoavat mediaan, jotta muiden muassa massamurhaajien ja terroristien nimet ja kuvat jätettäisiin julkaisematta. Lähes 150 asiantuntijan listalta löytyy myös kolme suomalaista. 

Yhteensä 147 asiantuntijaa vetoavat mediaan, jotta tulevaisuudessa esimerkiksi terroritekoon syyllistyneitä tai siitä epäiltyjen kuvia ja nimiä ei julkaistaisi mediassa.

Kaikki asiantuntijat ovat vetoomuksen mukaan tutkineet esimerkiksi joukkoampujien, sarjamurhaajien tai terroristien käytöstä. 

Suomesta vetoomuksen ovat allekirjoittaneet Tom Pakkanen Åbo Akademista, Atte Oksanen Tampereen yliopistosta ja Miika Vuori Kelasta. 

Professori Steven Pinker Harvardin yliopistosta Yhdysvalloista jakoi vetoomuksen viestipalvelu Twitterissä tiistai-iltana Suomen aikaa. Koko englannin kielisen vetoomuksen voit lukea tviittiin upotetusta linkistä. 

​​​​​​​

Vapaasti suomennettuna Älä nimeä, älä näytä -nimellä kulkeva vetoomus listaa toisenlaisia malleja toimia esimerkiksi joukkoampumista tai terroritekoa käsittelevässä uutisoinnissa.

Esimerkinä on mainittu, että tekijästä ei tulisi tarjota yksityiskohtaista tietoa kuten nimeä ja kuvaa, vaan raportoinnin tulisi olla muilta osin niin yksityiskohtaista kuin on haluttu ja koetaan tilanteessa tarpeelliseksi.

Tämä täyttää vetoomuksen allekirjoittaneiden mielestä median tehtävän palvellla yleisöä. 

Ohjenuorana maanantaina 2. lokakuuta päivätyssä vetoomuksessa on se, että näin toimimalla voitaisiin mahdollisesti säästää ihmishenkiä, kun julkisuutta tavoittelevat toimijat jäisivät ilman himoitsemaansa hetkeä valokeilassa. 

– Olemme samaa mieltä siitä, että on tärkeää lopettaa antamasta julkisuutta tavoitteleville joukkoampujille sitä henkilökohtaista huomiota, jota he haluavat. Useat Yhdysvaltain hallinnon jäsenet, viranomaiset ja media itse ovat myötäilleet tätä kantaa, vetoomukseen on muotoiltu. 

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat