Viime viikolla kansainvälisessä mediassa uutisoitiin laajalti Great Barrington Declaration -nimisestä julistuksesta, jossa joukko tutkijoita vaatii yhteiskunnan toiminnan palauttamista koronasta huolimatta. Heidän mukaansa koronan rajoitustoimet tulisi kohdistaa riskiryhmässä oleviin ja muiden tulisi voida elää mahdollisimman normaalia elämää.
Maailmanlaajuisen julistuksen allekirjoittaneet ovat sitä mieltä, että tiukoilla rajoitustoimilla on tuhoisia vaikutuksia ihmisten fyysiseen ja henkiseen terveyteen sekä yhteiskuntaan. Julistuksen taustalla on oikeistolainen American Institute for Economic Research -ajatushautomo.
Julistukseen viittasi muun muassa MTV Uutisten uutispäällikkö Marjaana Wikman kommentissaan viime viikonloppuna.
Kommentti: Korona ei ole häviämässä hetkeen, joten olisiko jo aika elää arkea viruksen kanssa?
Keskustelua rajoitustoimien oikeasuhtaisuudesta ja suuntaamisesta on käyty koronan alusta lähtien, ja sitä käydään myös Suomessa.
Kun ihmisten välistä fyysistä etäisyyttä on pyritty vähentämään, on ihmisiä kehotettu siirtymään etätöihin, ravintoloiden toimintaa on rajoitettu sekä monia harrastus- ja vapaa-ajan toimintoja suljettu. Tämä vaikuttaa luonnollisesti kielteisesti monien yritysten tomintaan, ja sitä kautta lukemattomien ihmisten elinkeinoon.
Julistus ehdottaa rajoitusten poistamista ja suojelun rajaamista riskiryhmään
Julistuksessa ehdotetaan, että he, jotka eivät ole koronaviruksen riskiryhmässä, saisivat itse valita, käyvätkö josain tapahtumissa, paikoissa tai palveluissa, ja yrityksille annettaisiin vapaus valita pitävätkö ovensa auki ja millä ehdoin.
Ajatuksena on, että näin väestö pikkuhiljaa saavuttaisi koronatartunnoista parantuessaan myös laumasuojan koronaa vastaan, kun väestöstä osa sairastaisi taudin, mutta riskiryhmäläiset pysyisivät suojassa. Näin voitaisiin toimia koronarokotuksen valmistumiseen saakka.
Julistus on saanut laajaa kritiikkiä, jossa monet tutkijat ja terveysammattilaiset ovat syyttäneet julistusta perusteettomista ehdotuksista.
Esitetyn kritiikin mukaan riskiryhmässä olevia ei ole mahdollista suojata rajoittamalla myös muiden kansalaisten ja yhteiskunnan toimintaa. Julistusta onkin kuvailtu vaaralliseksi ja sen on sanottu jättävän huomiota sellaisia seikkoja, kuten kuinka terveet ja nuoretkin henkilöt voivat saada pitkäaikaisia oireita koronatartunnan seurauksena. On myös kyseenalaistettu, saavutetaanko menettelyllä toivottua laumasuojaa.
Kuka tahansa allekirjoittaa julistuksen, vaikka sen käynnistikin joukko alan tutkijoita. Kansainvälinen media onkin tuonut esille, että julistuksen allekirjoittajiksi on merkitty muun maussa selvästi keksittyjä henkilöitä, kuten Dr Johnny Bananas.
Epäilyjä sensuuriyrityksistä
Julistuksen ympärillä on käyty myös keskustelua sen näkyvyyden rajoittamisesta. Esimerkiksi julistuksen nimellä haettaessa Google-hakukone ei useimmilla näytä julistuksen omaa sivua, vaan erinäisiä uutisia ja kannanottoja siihen liittyen. Joillain toisilla hakusanoilla sivu kuitenkin löytyy.
Julistuksen näkyvyydestä on käyty keskustelua myös esimerkiksi Reddit-sivustolla. Epäilijöiden mukaan taustalla on yritys sensuroida keskustelua koronatilanteen hoidon vaihtoehdoista.
Keskustelua erilaisten koronavirusta ja koronatilanteen hoitoa koskevien mielipiteiden näkyvyydestä on käyty jo aiemmin, sillä esimerkiksi monet sosiaalisen median palvelut ovat poistaneet esimerkiksi valheellisia väitteitä koronan hoidosta tai taudin syistä. Vastaavasti ne ovat suosineet kansallisten viranomaisten näkyvyyttä, jotta oikea tieto koronatilanteesta pääsisi näkyviin.
Suomessa koronavirus on paikoin kiihtymisvaiheessa. Hallitus on tehnyt joitain kiristyksiä rajoituksiin, ja uudet rajoitukset ovat mahdollisia myös tulevaisuudessa.