Keuhkovauriot yleistyvät Suomessa – sähkötupakan käyttäjiä sairaalahoitoon

Vapettajat höyryttelevät keuhkoihinsa mitä merkillisimpiä myrkkyjä – keuhkolääkäri: "tämä on tietynlainen ihmiskoe" 0:41
Katso videolta tiivistelmä sähkötupakoista löydetyistä myrkyistä ja lääkärin kommenteista.

Sähkötupakan käyttö on johtanut useisiin äkillisiin keuhkovaurioihin ympäri Suomea. Keuhkosairauksien erikoislääkäri varoittaa vapettajia vakavista terveysriskeistä.

Suomessa on todettu jo useita sähkötupakkaan liittyviä äkillisiä keuhkovaurioita eli evalitapauksia. Asiasta kertoi ensimmäisenä Yle.

Keuhkosairauksien erikoislääkäri Tuula Vasankari vahvistaa kuulleensa yksittäisistä evalitapauksista ympäri Suomen.

– Mitään testiä evalin toteamiseenhan ei ole eli se on vähän sellainen poissulkutekniikka. Kun sähkötupakkaa käyttävä potilas tulee keuhko-oireiden takia ja sieltä löytyy ehkä keuhkomuutoksiakin, niin sitten mietitään, että tässä voi olla kyse evalitapauksesta, Vasankari sanoo MTV Uutisille.

Hän kehottaa kaikkia vapettajia hakeutumaan lääkäriin, jos heille tulee äkillinen voimakas hengenahdistus tai voimakkaita yskänkohtauksia. 

Oulun yliopistollisen sairaalan keuhkolääkäri Terttu Harju kertoi Ylelle, että Pohjois-Pohjanmaalla todetut evalitapaukset ovat olleet hengitysvajauksen vuoksi osastohoitoon joutuneita, keski-iän ylittäneitä potilaita, joilla on ilmennyt evaliin sopivia oireita.

Sähkötupakan nesteissä raskasmetalleja

Sähkösavukkeiden käyttöön liittyviä keuhkosairauksia on raportoitu ensimmäisen kerran vuosina 2018–2019 erityisesti Yhdysvalloissa. 

THL:n tilastojen mukaan nuorten tupakointi on vähentynyt, mutta sähkötupakointi kaksinkertaistunut vuoteen 2021 verrattuna. 

Vasankari kertookin olevansa keuhkolääkärinä erityisen huolissaan lapsista ja nuorista, jotka aloittavat sähkösavukkeiden käytön.

Sähkösavukkeiden pitkäaikaisvaikutuksista ei ole vielä tarkkaa tietoa, mutta on huoli siitä, että ne voivat aiheuttaa keuhkoahtaumatautia ja muita pitkäaikaisia vakavia terveysongelmia.

Vasankari sanoo, että sähkösavukkeiden nesteiden koostumus on epäselvä, ja niissä voi olla haitallisia aineita, kuten raskasmetalleja ja tulehdusreaktioita aiheuttavia yhdisteitä. 

Erityisesti E-vitamiiniasetaattia on Vasankarin mukaan epäilty haitalliseksi.

– Sähkötupakkanesteitä markkinoidaan nikotiinittomina, mutta kun joitakin nesteitä on tutkittu, niin niissä on sittenkin ollut nikotiinia, mikä tarkoittaa myös, että niihin jää helposti koukkuun.

Vasankarin mukaan sähkötupakkaa pidetään helposti terveellisempänä kuin tavallista tupakkaa.

– Alun perin sähkötupakka tuli markkinoille tupakoitsijoiden vieroitukseen, mutta missään nimessä se ei ole terveellistä enkä sen käyttöä kenellekään voi suositella.

Lue myös:

    Uusimmat