Pääministeri Sanna Marin kertoi torstaina eduskunnan kyselytunnilla, että maskisuositusta ei annettu keväällä, koska maskeja ei olisi ollut riittävästi tarjota kaikille. Maskiselvitystä tekemässä ollut emeritaprofessori Marjukka Mäkelä kertoo nyt selvityksen taustoista ja siitä, miksi suositusta ei hänen mukaansa annettu.
Emeritaprofessori Marjukka Mäkelä kuvailee keväällä tehtyä maskiselvitystä harvinaisen nopeaksi, sillä sen tekemiseen oli aikaa vain kolme viikkoa. Selvitys oli järjestelmällinen kirjallisuuskatsaus, jossa haettiin lääketieteen tietokannoista kaikki julkaisut, jotka aiheesta oli tehty.
– Ministeriö pyysi, että katsotaan satunnaistetut tutkimukset. Niissä ihmiset on jaettu arvalla käyttämään maskia tai olemaan ilman maskeja. Sitten näitä kahta ryhmää on vertailtu hengitystieinfektioiden tarttumisen suhteen.
Lue myös: Kokoomus esittää epäluottamusta perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulle: "Perusteet maskiasiassa ovat olleet poliittisia"
Mäkelän mukaan selvitystä tehnyt ryhmä löysi 149 artikkelia, jotka olisivat mahdollisesti koskeneet maskien käyttöä tavallisessa väestössä hengitystieinfektioiden suojana.
– Kävimme kaikki läpi ja teimme seulonnan. Artikkeleista 27 oli sellaisia, joista luimme koko tekstin. Luimme myös, mihin artikkeleihin ne olivat viitanneet. Olemme käyneet kaikkiaan läpi vajaat 200 artikkelia, jotta löysimme ne tutkimukset, jotka kuuluvat tähän mukaan.
Mäkelä kertoo, että aiheesta oli viisi alkuperäistutkimusta ja järjestelmällisiä katsauksia. Tutkimusten laatu arvioitiin ja niistä poimittiin tiedot, jotka raportoitiin selvästi. Hän myös muistuttaa, että tutkimuksen läpikäymisestä on kansainväliset sopimukset.
– Raportointi pitää tehdä niin, että joku muu voi toistaa sen ja katsoa tuliko sama tulos. Tämä on luotettavaa tiedettä.
Kirjallisuuskatsauksen tulokset voidaan yhdistää laskennallisesti, jos aineistot ovat riittävän samanlaiset. Mäkelän mukaan tässä tapauksessa näin ei ollut.
Ohjailtiinko selvitystä poliittisesti?
Mäkelällä ei ollut etukäteen tietoa Sanna Marinin torstaisesta ulostulosta kyselytunnilla. Pääministeri kertoi, että maskisuositusta ei annettu keväällä, koska maskeja ei olisi ollut riittävästi tarjota kaikille. Hän kuitenkin muistuttaa, että näin politiikka toimii.
– Päätöksiä tehdään paitsi näytön ja tutkimustiedon, myös resurssien ja arvojen varassa. Näin varmaan oli, että päätöksessä yhdistettiin näitä kolmea.
Hänen mielestään hallituksen keväinen päätös oli vastuullinen. Marinin kertoman tiedon jälkeen oppositiopuolueet ovat vihjailleet, että selvitys olisi ollut poliittisesti ohjailtu.
– Se on täysin väärä väite, katsaus tehtiin normaalitapaan. Tilaaja oli ministeriö ja he halusivat nopeasti katsauksen satunnaistetuista tutkimuksista. Mitään sen kummempaa ohjausta siinä ei ollut.
Lue myös: THL:n johtaja maskikohusta: "Minua ei ole painostettu poliittisesti olemaan ilmaisematta asiantuntijanäkemystäni"
Mäkelän mukaan ministeriö ei puuttunut mitenkään siihen, miten selvitys tehtiin ja miten johtopäätökset vedettiin.
Mäkelä kokee, että nykyisen maskisuosituksen kanssa hallitus ja viranomaiset ovat toimineet vastuullisesti
– He ovat huomioineet epidemiatilanteen, näytön ja resurssien määrän. Poliitikot toimivat niin kuin pitääkin.
”Ammutaan pianistia, kun kappale ei miellytä”
Mäkelä kertoo oppineensa uransa aikana, että ihmiset eivät aina pidä selvitysten tuloksesta.
– Vanhaa termiä käyttääksen ammutaan pianistia, kun kappale ei miellytä.
Hän muistuttaa, että keskusteluissa olisi tärkeää erottaa se, onko työ tehty hyvin ja voidaanko tuloksiin luottaa, mitä tulokset ovat sekä miten henkilö itse suhtautuu niihin. Keväällä tehdyn selvityksen tulokset on arvioitu luotettaviksi, mutta Mäkelän mukaan ihmisten ennakkokäsitykset maskin käyttämiseen liittyen vaikuttavat tulokseen suhtautumiseen.
Mäkelä on kokenut ilkivaltaa liittyen selvityksen tuloksiin. Yhtenä päivänä kotiin tullessaan hänen lukkonsa oli täytetty valkoisella massalla ja postiluukusta oli tiputettu kasvomaski.
– Vähän lapsellistahan se on. Ensin nauratti, mutta ei tunnu kivalta, että joku on nähnyt niin paljon vaivaa, että on hankkinut tietoonsa kotiosoitteeni ja käynyt tällaista tekemässä.
Mäkelä on tehnyt tapauksesta rikosilmoituksen.