KHO: KRP sai salata Viestikoekeskus-jutun esitutkintamateriaalia rikoksesta epäillyiltä HS:n toimittajilta

Korkein hallinto-oikeus (KHO) on ottanut tänään kantaa poliisin salauksiin, jotka koskivat asianosaisten oikeutta päästä käsiksi Viestikoekeskus-jutun esitutkintamateriaaliin. 

Asiassa oli kyse tutkinnasta, joka koski Helsingin Sanomien (HS) joulukuussa 2017 julkaisemaa artikkelia ja sen jälkeen julkaistavaksi aiottua juttusarjaa, jotka käsittelivät Puolustusvoimien Viestikoekeskusta ja sotilastiedustelua.

Keskusrikospoliisi (KRP) oli antanut esitutkintamateriaalin turvallisuussalaisuuden paljastamisesta epäillyille toimittajille osittain jäljennöksenä ja osittain ainoastaan nähtäväksi. Epäillyt vaativat saada esitutkinta-aineiston kokonaisuudessaan jäljennöksenä.

Kahden syytteen saaneen toimittajan KHO:lle jättämässä valituslupahakemuksessa todettiin, että KRP:n salauspäätös vaikeuttaa heidän puolustautumistaan. Syytettyjen mukaan he olivat saaneet yli 1 500-sivuisesta materiaalista vajaat 850 sivua. Tästäkin osuudesta oli puolustuksen mukaan salattu huomattava määrä puolustautumisen kannalta olennaisia tietoja.

Salassa pidettäviä tietoja

KHO katsoi ennakkopäätöksessään, että merkittävä osa esitutkintapöytäkirjan ja sen liitteiden vain nähtäväksi annetusta sisällöstä koostui julkisuuslain perusteella salassa pidettävistä sotilastiedustelua tai maanpuolustusta koskevista tiedoista. Esitutkintapöytäkirjan vain nähtäväksi annettu sisältö käsitti myös salassa pidettäviä Suomen kansainvälisiä suhteita koskevia tietoja, ja osa koski erään toisen asian esitutkintaa.

Salassa pidettävien tietojen luonne ja tietojen sivullisille paljastumisen mahdolliset seuraukset huomioon ottaen KHO katsoi, että KRP oli voinut antaa esitutkinta-aineiston epäiltynä olleille vain osittain nähtäväksi. KHO:n mukaan tämä ei vaikeuttanut epäiltyjen mahdollisuutta valmistautua puolustautumiseen niin merkittävästi, että sitä tulisi pitää Euroopan ihmisoikeussopimuksen soveltamiskäytännön valossa esitutkintalain vastaisena.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi tammikuussa 2023 kaksi HS:n toimittajaa turvallisuussalaisuuden paljastamisesta. Sekä tuomitut toimittajat että syyttäjä valittivat tuomiosta. Kaikille myönnettiin jatkokäsittelylupa, ja asian käsittely alkaa Helsingin hovioikeudessa elokuun loppupuolella.

Lue myös:

    Uusimmat