Kielitoimisto löysi vihdoin G-pisteen – "Aikaisemmin sitä ei ole vain hoksattu"

Kielitoimiston sanakirjaan on noussut sana, jonka olemassaoloa ei ole vain aiemmin hoksattu. Tuo sana on G-piste. 

Kielitoimiston sanakirjasta ilmestyy kesällä päivitetty versio. Uusia hakusanoja on tulossa reilut 600, ja yli tuhatta vanhaa sana-artikkelia on muutettu. Sanat tulevat Kielitoimiston sanakirjaan kuluvan kuun alkupuolella.

Sanakirjaa toimittava Riina Klemettinen kertoo, miksi se nosti termin G-piste sanakirjaansa vasta nyt. Klemettisen mukaan G-pisteenkään kohdalla syynä ei ole termin kiistanalaisuus.

– Aikaisemmin sitä ei ole vain hoksattu. Me emme saada automaatti-ilmoitusta sanakirjasta puuttuneista sanoista. Joskus aina jotakin jää pois.

G-pisteeksi (Gräfenberg-spot) kutsutaan herkkää aluetta naisen emättimen tai miehen peräsuolen etuseinämässä.

– G-pisteen olemassaolosta on esitetty kiistanalaisia arvioita, onko se fysiologinen todennettavissa oleva alue vai ei. Mutta puheessa sitä käytetään emmekä ole ottaneet kantaa, onko sitä vai eikö ole.

Vuoden 2018 päivitysversioon tulevien yli 600 uuden hakusanan joukossa ovat esimerkiksi alien, bitcoin, cissukupuolinen, diginatiivi, drone eli drooni, energiatodistus, estenomi, fitness, G-piste, hävikkiruoka, ilmastopakolainen, jonne, kasvijuoma, kaupunkipyörä, kokemusasiantuntija, konfiguroida, lihaton, massadata, mobiililippu, nihkeillä, podcast-lähetys, ripsienpidennys, sydäniskuri, tubettaa ja vegaaninen.

Sähköiseen sanakirjaan pääset tästä linkistä

Jonnesta tuli ilmiö, joka ansaitsi paikan sanakirjassa

Kun Kotus kertoi maaliskuussa, että subastantiivi jonne on valittu Kielitoimiston sanakirjaan, palaute oli kirjavaa.

– Monet olivat tosi innoissaan, kun on kuullut nuorten puhuvat jonneista, Klemettinen kertoo.

Klemettisen mukaan jonneista puhuvat nuoret, jotka haluavat näyttää vähän vanhemmilta kuin kohteet, eli jonneksi nimittämänsä. Sanakirjaan pääsy herätti kahdenlaista ihmetystä. Osa piti termiä ohimenevänä meeminä.

– Mutta me olemme seuranneet tätä ilmiötä viitisen vuotta. On mahdotonta ennustaa varmasti, mikä sana jää elämään ja mikä ei. Nyt päätimme, että sana on hyvä ottaa Kielitoimiston sanakirjaan.

Lue myös:

    Uusimmat