Kotimaisten kielten keskus poimi viime vuonna tietokantaansa tuhansia uusia tai muuten ajankohtaisia sanoja. Monet sanoista liittyvät hallituksen uudistuksiin ja maahanmuuttoon.
Muun muassa ässähallitus tehtaili niitä viime vuonna. Siis uudissanoja, jotka jäävät historiaan paitsi kansan muistoissa ja median julkaisuissa myös Kotimaisten kielten keskuksen eli Kotuksen sanatietokannassa.
Kotus poimi tietokantaansa viime vuonna kaikkiaan noin 7 000 uutta tai muuten ajankohtaista sanaa. Sanatietokantaa käytetään Kielitoimiston sanakirjan, kielenhuollon ja muun tutkimuksen tarpeisiin.
Sanat ovat Kotuksen mukaan kiinnostavia myös yleisestä näkökulmasta.
– Kertovathan ne vuoden tapahtumista ja ilmiöistä niin koti-Suomessa kuin maailmallakin. Lopulta aika näyttää, mitkä poimituista sanoista jäävät kieleen ja mitkä taas osoittautuvat päiväperhoiksi, Kotus arvioi nettisivuillaan.
Aikuispakkaus on nuorelle aikuiselle
Yhden ajan henkeä hyvin ilmentävistä uudissanoista toi viime vuonna julkisuuteen Marttaliitto. Sen kehittelemä aikuispakkaus on muun muassa tiskiharjan ja villasukat sisältävä selviytymispakkaus kotoa pois muuttaville nuorille.
Moni löysi joulupaketistaan tänä jouluna aikuisten värityskirjan. Se on Kotuksen määritelmän mukaan aikuisille rauhoittumiseen ja rentoutumiseen tarkoitettu askartelukirja, jonka kuvien värittäminen vaatii aikaa ja keskittymistä.
Päästöskandaalista syntyi kohu, kun autonvalmistaja Volkswagenin todettiin käyttäneen autoissaan pakokaasujen päästötuloksia väärentävää ohjelmaa.
Reiluuttaa-sanaa käytettiin maataloustuottajien kampanjassa vastaiskuna suuren kauppaketjun lanseeraamalle halpuuttamiselle.
Kiitospäivän jälkeinen perjantai Black Friday, joka aloittaa alennuskampanjoineen joulusesongin Yhdysvalloissa, yleistyi marraskuussa 2015 myös Suomessa. Määrite musta johtui alun perin ostoryntäyksen aiheuttamista liikenneruuhkista, mutta nykyään se usein yhdistetään vanhaan kirjanpitotapaan merkitä tappiot punaisella ja voitot mustalla.
Maahanmuuttosanasto mullistui
Pakolaisten ennennäkemätön maahantulo toi viime vuonna oman lisänsä suomalaiseen sanastoon.
Median kautta tutuksi tulivat muun muassa sanat järjestelykeskus, hotspot, palautuskeskus ja taakanjako. Taakanjaolla viitataan vastuun jakamiseen tasapuolisesti eri osapuolille. Sanaa on käytetty myös ilmastonmuutoksen torjuntaan liittyvistä toimista ja kustannuksista.
Hallituksen ässät sananiekkoina
Ässähallitus oli yksi pääministeri Juha Sipilän hallituksesta viime vuonna käytetyistä nimityksistä mediassa. Nimitys perustuu hallituksen muodostajien s-kirjaimella alkaviin sukunimiin.
Hallitus itse toi kielenkäyttöön muun muassa pakkolait, sairauskarenssin, kärkihankkeen, tuottavuusloikan ja yhteiskuntasopimuksen.
Myös Sipilän värikkäät ilmaisut, kuten vatuloida ja iteroida, puhuttivat kansaa.
Vatuloida-verbillä Sipilä viittasi vatvomiseen tai jahkailuun. Iteroinnilla tarkoitetaan Kotuksen mukaan menetelmää, jossa ongelman ratkaisu tarkentuu työskentelyjaksoissa vähitellen ja tuottaa hieman edellistä tuotosta valmiimman lopputuloksen.
Sipilä pääsi itse Kotuksen sanatietokantaan sanan sipilöidä myöltä. Sillä viitataan pääministerin poukkoilevana pidettyyn hallituspolitiikkaan.
Kännykkäniskat leikittelivät sanalyhennöksillä
Lyhenteisiin mieltyneessä sosiaalisessa mediassa keksittiin viime vuonna muun muassa yhdistää sanat kuha ja kunhan.
Kuha tuurasi kunhan-sanaa esimerkiksi ”talvi ei pääse yllättämään – kuha vaihtaa talvirenkaat” -tyyppisissä lauseissa. Sutkaukseen liittyi usein eri lähteistä koostettu kuva, jossa kuha-kala toimi ilmauksen kertomalla tavalla – esimerkiksi siis vaihtoi renkaita.
Ahkerat sosiaalisen median ja kännykän käyttäjät saivat hekin omat nimityksensä: kännykkäniska, teknokaula ja tekstariniska. Sanat viittaavat kännykän ja muiden mobiililaitteiden käyttöön liittyvään kumaraan asentoon ja siitä johtuvaan niskan jäykkyyteen.
Myös netissä vihaisia viestejä viljelevät saivat termin omalle toiminnalleen: someraivo. Se on Kotuksen määritelmän mukaan sosiaalisessa mediassa leviävä raivokas viestintä, joka voi kohdistua esimerkiksi poliitikkoihin tai viranomaispäätöksiin.
Mikä on muttura?
Kotuksen silmien ohi eivät päässeet viime vuonna livahtamaan myöskään termit muttura (miesnuttura, miesten nutturakampaus), nalleneuvola (eräillä terveysasemilla toimiva leikkimielinen pehmoeläinten neuvola, jonka tarkoitus on vähentää lasten neuvolajännitystä), reserviläiskirje (puolustusvoimien reserviläisille lähettämä kirje, jossa kerrotaan, mihin joukkoon heidät on sijoitettu ja mikä hänen tehtävänsä olisi mahdollisen sodan aikana) eikä romutuspalkkio (palkkio, joka maksetaan uuden vähäpäästöisen auton ostavalle ja yli 10 vuotta vanhan autonsa romuttavalle kuluttajalle.)
Joulukuussa muistettiin Nuoria Leijonia
Joulukuun 2015 sanaksi Kotimaisten kielten keskus valitsi älykiekon. Älykiekko lähettää jäähallissa oleviin antenneihin signaaleja, joiden avulla pelivälineen sijainnista ja liikkeestä saadaan tarkkaa reaaliaikaista dataa. Tälle tiedolle on käyttöä esimerkiksi valmennuksen ja pelitapahtumien tilastoinnissa.
– Jääkiekko on juuri nyt ajankohtainen peli, sillä tapaninpäivänä alkoi Helsingissä jääkiekon nuorten MM-turnaus. Siellä ei vielä älykiekkoa nähdä, mutta toivottavasti Nuoret Leijonat esittävät kotikisoissa iloista taitokiekkoa, Kotuksesta toivottiin sananvalinnan perusteluissa.
Kaikki uudissanat löytyvät Kotimaisten kielten keskuksen nettisivuilta. Sanaston on toimittanut Kielitoimiston sanakirjan toimitus yhdessä Riitta Erosen ja Raija Moilasen kanssa. Kotus on koonnut listan uudissanoista vuosikymmenen alusta asti.