Kotimaisten kielten keskuksessa osattiin odottaa myrskyisää vastaanottoa, kun suomen kielen lautakunta päätti sallia alkaa tekemään -ilmaisun yleiskieleen ja sitä kautta kirjakieleen. Aiemmin kirjakielessä on hyväksytty ainoastaan alkaa tehdä -ilmaisu.
– Olemme saaneet paljon yhteydenottoja ja ymmärtääkseni sosiaalisessa mediassa mielipide on voimakkaasti jakautunut, kielenhuolto-osaston johtaja Salli Kankaanpää Suomen kielen lautakunnasta sanoo.
Kankaanpää sanoo ymmärtävänsä mielensä pahoittajia.
– Ymmärrän erityisesti vanhemman polven näkemyksiä oikein hyvin. Heitä on koulussa aikoinaan rokotettu ilmaisun käyttämisestä ja sitä on pidetty suurena virheenä, Kankaanpää kertoo.
– Toivottavasti he eivät saisi mitään sairauskohtauksia, Kankaanpää lisää.
Esimerkiksi MTV Uutisten Facebook-sivuilla ja Twitterissä Kielitoimiston uusi suositus on otettu tyrmistyneinä vastaan.
– Kuka tällaisen on hyväksynyt! Aktiivia ja passiivia samassa lauseessa, kysyy Ismo Huovinen Uutisten Facebookissa.
– Mä en niin pysty hyväksyä #alkaatekemaan #kotus, Ylen uutisankkuri Marjo Rein kirjoittaa Twitterissä.
– Hyvä #kielitoimisto, ehdotan, että poistatte myös yhdyssanat. Eihän niitäkään juuri kukaan käytä #yhdys #sana, uutisankkuri Kirsi Alm-Siira MTV Uutisista twiittaa.
– Puhelimet myytiin, Suomi jää ilman mäkimitalia, verbejä taivutellaan miten sattuu. Onko millään enää mitään väliä? #kotus, toimittaja Riku Jokinen Helsingin Sanomilta, kysyy Twitterissä.
Lautakunta valmistellut uudistusta pitkään
Suomen kielen lautakunta käsitteli alkaa tekemään -ilmaisun ottamista kielitoimiston suosituksiin jo vuonna 2004. Puhekielisempi ilmaisu lipsahti jo silloin muun muassa lehtiteksteihin.
– Lautakunta päätti, ettei ole oikea aika ottaa ilmaisua vielä kirjakieleen, Kielitoimiston sanakirjaan lisättiin maininta, että alkaa tekemään käy puhuttuun kieleen, Kankaanpää sanoo.
Kankaanpään mukaan suositus päätettiin tehdä nyt, koska huolletuissa teksteissä, kuten tiedotusvälineissä ja muissa julkaisuissa alkaa tekemään -ilmaisua käytetään jo melkoisesti.
– Nyt otimme askeleen eteenpäin. Haluan kuitenkin muistuttaa, että uusi suositus koskee vain yhtä sanaa ja sen seurassa esiintyvän sanan muotovaatimuksia, Kankaanpää tarkentaa.
Kielitoimisto lupaa pysyä konservatiivisena
– Yleensä lautakunta on konservatiivinen ja aiomme pysyä sellaisena. Tämä ei romuta kielenhuollon systeemiä, liberaalimpia päätöksiä teemme vain muutaman vuodessa, Kankaanpää sanoo.
Kankaanpää muistuttaa, että osalle alkaa tekemään -ilmaisu on jo valmiiksi käypää kieltä.
Suomen kielen lautakunta katsoo, että on yhtä oikein kirjoittaa alkaa tehdä ja alkaa tekemään. Aiemmin jälkimmäinen ilmaisu on katsottu kirjakielessä huonoksi suomen kieleksi.