Kymmenen vuotta sitten päätettiin, että suomen kielessä saa alkaa tekemään.
Tammikuun 31. päivänä vuonna 2014 suomen kielen lautakunta päätti hyväksyä alkaa tekemään -muodon suomen kieleen. Lautakunta päätti tuolloin, että alkaa tekemään on hyväksyttävää yleiskieltä alkaa tehdä -muodon rinnalla, Kotimaisten kielten keskus (Kotus) muistelee tiedotteessaan.
Päätös herätti tyrmistystä.
Päätöksen kymmenvuotispäivän kunniaksi Kotus selvitti, mitä kielenkäyttäjät ajattelevat nykypäivänä yleiskielen muuttamisesta. Kotus sai kyselyynsä 921 vastausta, ja Facebookissakin aiheesta keskusteltiin reilun 240 kommentin verran.
Lue myös: Tiedätkö, mitä tarkoittavat misofonia ja äänimalja? Testaa tietosi
Alkaa tehdä vai alkaa tekemään?
Kotus kyseli muun muassa, alkavatko kielenkäyttäjät nykypäivänä tehdä vai tekemään.
Reilusti yli puolet vastaajista kertoi käyttävänsä aina alkaa tehdä -muotoa. Vain seitsemän prosenttia vastaajista kertoi käyttävänsä vain ja ainoastaan kymmenen vuotta sitten hyväksyttyä alkaa tekemään -muotoa.
Liki kolmasosa kertoi vaihtelevansa muotoa riippuen tilanteesta ja tyylistä.
Avovastauksissa oltiin montaa mieltä. Moni hyväksyi ja ymmärsi muutoksen "periaatteessa", mutta alkaa tehdä -muoto on niin juurtunut, että uudemman muodon käyttö voi tuntua edelleen väärältä.
Kotuksen mukaan moni vastaaja oli kuitenkin myös puhtaasti sitä mieltä, että alkaa tekemään -muutos oli virhe. Kymmenen vuoden jälkeen aihe ei kuitenkaan enää kiukuta niin pahasti.
– Alan tottua. Tämä ei särähdä enää korvaan niin pahasti kuin muutama vuosi sitten, totesi yksi vastaajista.
Kyselyvastauksista käy ilmi, että yleiskielen normivat ovat nykyään suunnilleen kohdillaan, kun 73 prosenttia vastaajista kertoi pitävänsä niitä sopivina. Lähes joka viides vastaaja piti yleiskielen normeja kuitenkin liian sallivinia.
Katso myös: Kuinka nopeasti voi oppia suomen kielen?
9:31
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähde: Kotus