Kiinassa on eristetty jo toinen kaupunki uuden koronaviruksen vuoksi. Runsaan 7 miljoonan asukkaan Huanggang sijaitsee noin 70 kilometrin päässä Wuhanista, jota pidetään koronaviruksen lähtöpaikkana. Wuhanissa on 11 miljoonaa asukasta.
Viranomaisten mukaan kaikki junaliikenne Huanggangissa katkaistaan puoliltaöin. Kaikki autot tarkistetaan ja kaupungin baarit ja elokuvateatterit suljetaan.
Myös kolmannen Wuhanin lähellä sijaitsevan kaupungin Ezhoun rautatieasema on suljettu. Muista kaupunkia mahdollisesti koskevista toimista ei ole vielä kerrottu.
Poistumiskiellossa
Wuhanin lento- ja junayhteydet on niin ikään katkaistu sekä liikenne metrossa ja kaupungin busseissa pysäytetty. Viranomaiset ovat kieltäneet kaupungin asukkaita poistumasta "ilman erityistä syytä".
Asukkaiden on myös pakko käyttää hengityssuojaimia liikkuessaan julkisilla paikoilla.
– Niitä, jotka jättävät varoitukset huomiotta, rankaistaan asianmukaisten lakien ja säännösten mukaan, kaupungin viranomaiset varoittivat.
Kaupungin turismista vastaavat viranomaiset ovat peruneet kaikki ryhmämatkat helmikuun 8. päivään saakka, eikä kaupungissa järjestetä lainkaan julkisia tapahtumia perjantaina vietettävän kiinalaisen uudenvuoden ja sitä seuraavien lomapäivien aikana.
Kaupunkilaiset hädissään
Wuhanin asukkaita kaupungin eristäminen ei miellytä.
Turhautuneet wuhanilaiset jakoivat tuntemuksiaan sosiaalisen median Weibo-pikaviestipalvelussa. Palvelussa oli iltapäivään mennessä aloitettu liki 350 000 asiaa koskevaa keskusteluketjua.
– Tuntuu siltä kuin maailmanloppu olisi tulossa, kirjoitti eräs asukas ja pelkäsi ruuan ja desinfiointiaineiden loppuvan kaupungista.
– Tarvitsemme nyt kaikkien apua, huolestunut asukas jatkoi.
YK:n alaisen Maailman terveysjärjestön WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus sen sijaan ylisti Kiinan viranomaisten ripeitä toimia.
– Voimakkailla toimillaan he eivät ainoastaan rajoita viruksen leviämistä maassaan, vaan minimoivat mahdollisuudet siihen, että tauti leviää kansainvälisesti, Tedros sanoi.
Koronavirus on tappanut Kiinassa ainakin 17 ihmistä, ja yli 570 on saanut tartunnan.
Ensimmäinen tartunta havaittiin tiettävästi 31. joulukuuta. Virus on levinnyt jo muun muassa Japaniin, Hongkongiin, Etelä-Koreaan, Taiwaniin, Thaimaahan ja Yhdysvaltoihin.
Maailman terveysjärjestö WHO arvioi jälleen tänään, pitäisikö Kiinan koronavirus julistaa kansainväliseksi terveysuhaksi.
WHO:n hätäkomitea keskusteli asiasta pitkään eilen ja päätyi lopulta olemaan tekemättä julistusta. Komitean äänestyksessä asiasta äänet jakaantuivat tasan.