Kiina nostaa eläkeikää

Kiina ei tätä ennen ole nostanut eläkeikää vuosikymmeniin.

Kiina aikoo nostaa eläkeikää asteittain vuodesta 2025 lähtien.

Väestökriisin partaalla keikkuvan valtion syntyvyys on laskenut viime vuosikymmenien aikana dramaattisesti, ja sen väestö ikääntyy vauhdilla. Kiinan väkiluku pieneni viime vuonna toista vuotta peräkkäin.

Päättäjät ovat varoittaneet väestönkehityksen mahdollisesti vakavista vaikutuksista talouteen, terveydenhuoltoon ja sosiaaliturvajärjestelmiin, jos toimiin ei ryhdytä.

Miespuolisten työntekijöiden lakisääteinen eläkeikä nousee muutoksen myötä 60:stä 63 vuoteen, kertoo valtion uutistoimisto Xinhua. Naisten eläkeikä puolestaan nousee 55:een tai 58:aan, kun se on aiemmin ollut työstä riippuen 50 tai 55.

Eläkeiän nosto tapahtuu valtionmedian mukaan asteittain 15 vuoden aikana ensi vuodesta lähtien.

Uusien sääntöjen myötä kiinalaisten työntekijöiden on tulevaisuudessa myös mahdollista lykätä eläköitymistä, jos asiasta päästään sopimukseen työnantajan kanssa, Xinhua kertoo.

Kiina ei tätä ennen ole nostanut eläkeikää vuosikymmeniin.

Perjantain ilmoitusta on viime päiviä pohjustettu kehuvilla artikkeleilla valtionmediassa.

Valtio-omisteisessa People's Daily -lehdessä uudistus liitettiin elinajanodotteen nousuun ja koulutuksen lisääntymiseen. Artikkelin mukaan uudistus myös nostaa "työvoiman kehittämisen ja hyödyntämisen tehokkuutta".

Kiinan työ- ja sosiaaliturva-akatemian johtaja Mo Rong kommentoi lehdelle, että eläkeiän nostaminen on Kiinalle väistämätön valinta väestönkehityksen "uuteen normaaliin" sopeutumiseksi.
 

Lue myös:

    Uusimmat