Venäjällä sorvataan lakiluonnosta, jonka tarkoitus on nostaa eläkeikää selvästi nykyisestä. Pääministeri Dmitri Medvedev sanoi tänään, että eläkeiän nosto on tarkoitus tehdä siten, että se ei aiheuttaisi sosiaalista epävarmuutta.
Venäjällä naisten eläkeikä on tällä hetkellä 55 vuotta ja miehillä 60. Suunnitelmissa miesten eläkeikä nousisi viidellä vuodella ja naisten 8–10 vuodella.
– Teemme eläkeuudistuksen varovaisesti sellaisella tavalla, että se ei epätasapainoita eläkejärjestelmää eikä luo kielteisiä tuntemuksia ihmisten keskuudessa, Medvedev sanoi Venäjän tv:n ykköskanavan haastattelussa.
Työikäiset vähenevät, eläkeläisten määrä kasvaa
Presidentti Vladimir Putinin neuvonantaja, entinen valtiovarainministeri Alexei Kudrin on sanonut, että eläkeläisten määrän kasvu tulevina vuosina tapahtuu samanaikaisesti, kun työikäisten kansalaisten määrä vähenee. Ongelmat ovat siis hyvin samantyyppisiä kuin Suomessa.
Uutistoimisto Reutersin haastattelemat hallituslähteet ovat kertoneet, että Putin on jo hyväksynyt eläkeiän noston. Putin kuitenkin halusi, että eläkeiän nostoa aletaan käsitellä vasta presidentinvaalien jälkeen.
Putinin yksi vaalilupaus oli lisätä rahoitusta ihmisten hyvinvointiin ja maan infrastruktuuriin. Eläkeiän nostolla valtio säästäisi eläkerahaa ja voisi käyttää näin säästynyttä rahaa vaalilupausten rahoittamiseen.
Hallitus keskustelee kahdesta mallista, jolla eläkeikää nostetaan. Ensimmäisen suunnitelman mukaan eläkeikä nousisi vuosittain vuodelle, kunnes tavoitetaso eli 65 vuotta saavutetaan. Eläkeikä olisi tällöin sama sekä miehillä että naisilla.
Toisen suunnitelman mukaan eläkeikä nousisi vuosittain puolella vuodelle, kunnes saavutettaisiin uusi eläkeiän tavoitetaso eli 63 vuotta naisille ja 65 vuotta miehille.