Kiina ei ole kansainvälisessä jalkapallossa menestynyt, mutta se ei ole vähentänyt lajin suosiota maassa.
Tuhannet kiinalaiset ovat tarttuneet matkatoimistojen kisatarjouksiin ja matkustaneet Brasiliaan seuramaan maailmacupin otteluita aitiopaikalta.
Suurin osa jalkapallofaneista joutuu kuitenkin tyytymään kisojen seuraamiseen kotikatsomosta käsin.
Kiinalaiskampaamot tarjoavat suosikkipelaajien hiustyylejä.
Pelejä katsotaan ravintoloiden ja baarien lisäksi niin kodeissa kuin koulujen ja työpaikkojen asuntoloissa ja rakennustyömaiden parakeissa.
Kisojen suosion ovat huomanneet myöskin mainostajat, ja maailmancup näkyy ja kuuluu Kiinassa ihan joka paikassa. Kampaamot tarjoavat suosikkipelaajien hiustyylejä ja katukojuissa myydään jalkapallokrääsää sateenvarjoista herätyskelloihin.
Kiinan oma joukkuehan on onnistunut pääsemään maailmanmestaruuskisoihin ainoastaan kerran, vuonna 2002, ja silloinkin se pelasi surkeasti. Tästä huolimatta jalkapallo on yksi maan katsotuimpia, ellei katsotuin urheilulaji.
Väsyneet fanit nuokkuvat työpaikoilla
Tämän vuoden kisat tunnetaan Kiinassa nimellä ”maailmancup, jossa on historian suurin aikaero”, ja tämä 11 tunnin aikaero Brasiliaan onkin aiheuttanut päänvaivaa.
Suurin osa peleistä tulee Kiinan aikaa puolenyön ja aamukuuden välillä. Monet työnantajat ovat valittaneet työtehon laskeneen, kun väsyneet jalkapallofanit nuokkuvat työpaikoilla tai saapuvat aamulla myöhässä töihin.
Oman keksityn lääkärikäynnin voi saada kirjattua sairaalan rekisteriin, kunhan hinnasta sovitaan.
Osa työnantajista on ihan suosiolla antanut työntekijöilleen jalkapallovapaata tärkeimpien matsien jälkeisinä aamuina. Joillakin työpaikoilla taas on sovittu, että kisojen aikana työpäivän voi aloittaa myöhemmin ja jäädä illalla sitten tekemään tunnit sisään.
Osa työnantajista taas on valinnut päinvastaisen strategian ja kieltänyt työntekijöiltä jalkapallon katsomisen kokonaan. Näin on toimittu esimerkiksi useammassa paikallisessa lentoyhtiössä, kun on haluttu varmistaa, ettei penkkiurheilun aiheuttama väsymys vaaranna lentoturvallisuutta.
Sairauslomalapun leimalla saa 30 eurolla
Toinen, viranomaisia kovasti työllistänyt lieveilmiö, ovat väärennetyt sairauslomatodistukset, joita jalkapallofanit ostavat.
Sairauslomalappuja voi ostaa netistä. Niitä on aina jonkin verran liikkeellä, mutta nyt kisojen aikaan kauppa käy todella kuumana.
Viranomaiset tietysti puuttuvat laittomaan kauppaan sitä mukaa, kun löytävät myyjiä. Mutta Kiinassa on jo nettisensuurin vuoksi totuttu käyttämään erilaisia peitenimiä ja naamioimaan nettibisnekset taitavasti. Sairauslomalappuja on siis osattava etsiä oikeilla, usein vaihtuvilla koodisanoilla.
Kunnollisen sairaalan leimoilla ja uskottavalla lääkärin diagnoosilla varustettu todistus maksaa 30 eurosta ylöspäin.
Kiinassa on tiettävästi kuollut MM-kisojen aikaan kolme ihmistä valvomisen aiheuttamaan unenpuutteeseen.
Haastavampia pomoja varten on sitten tarjolla kalliimpia palveluita: oman keksityn lääkärikäynnin voi nimittäin saada kirjattua sairaalan rekisteriin, kunhan hinnasta sovitaan.
Eli jos pomo soittaa tarkistussoiton sairaalaan, löytyvät sieltä sitten sairauslomatodistusta vastaavat tiedot.
Vaikkakin laitonta, niin sairausloman hankkiminen netistä on kuitenkin joillekin se turvallisempi vaihtoehto. Nyt kisojen aikaan Kiinassa on tiettävästi kuollut kolme ihmistä valvomisen aiheuttamaan unenpuutteeseen ja kisastressiin. Lisäksi useampi jalkapallofani on joutunut sairaalahoitoon liian valvomisen seurauksena.