Kommentti: Pariisin olympialaisten vahvuus selvisi nopeasti – kisaturisteilta rapaa yhdestä ongelmasta

Sunnuntaina päättyvät Pariisin olympialaiset muistetaan turvallisuusuhkien ja Seinen likaisen veden lisäksi poskettomista hinnoistaan ja toisaalta äärimmäisen hyvästä tunnelmasta, kirjoittaa kolme viikkoa kaupungissa viettänyt MTV Urheilun Antti Rämänen.

Täytyy koputtaa puuta, sillä kisapäiviä on vielä edessä. Etukäteen eniten huolta herättäneitä terrori-iskuja tai niiden yrityksiä ei ole nähty. Toivottavasti kaikki kisojen takia kaupungissa olevat pääsevät koteihinsa turvallisesti ja pariisilaiset saavat jatkaa arkeaan rauhassa.

Nyt on kuitenkin tullut yhteenvedon aika niistä kolmesta viikosta, jotka meidänkin kisatiimimme on Pariisissa viettänyt.

Ensimmäisenä haluan nostaa esiin sen, mikä näissä kisoissa on ollut erityisen upeaa. Tunnelma on ollut jokaisessa kisapaikassa uskomattoman hieno. Ranskan pitkät perinteet urheilumaana ja yleisön heittäytyminen täysillä tapahtumiin ovat olleet sykähdyttävää seurattavaa.

Tämä on tullut vastaan kaikissa tapahtumissa judohallista lentopalloon ja uintiareenalta yleisurheilustadionille. Ensimmäisten kisapäivien aikana eksyin pyöräilyn lähtöpaikan lehdistötilaa etsiessäni kuuluisaan Grand Palais’n näyttelyhalliin, jossa muuten remonttityömaalta näyttäneen hallin uumenista kuului korvia huumaavaa meteli. Kävelin katsomaan kulman taakse ja totesin tulleeni miekkailuareenalle.

Julkinen liikenne on toiminut liki moitteettomasti, joka ei paikallisten mukaan ole tavallisesti sitä parhaiten kuvaava sana. Metrot ovat olleet joinain päivinä melko täysiä, mutta ihmiskehot tiivistyvät yllättävän hyvin, kun vaunuun ei näyttäisi mahtuvan enää yhtään henkilöä lisää.

Ainoastaan kisajärjestäjien bussikuljetuksia on tullut välteltyä parhaan mukaan. Autot ovat olleet viileämpinäkin päivinä todella hikisiä ja saattavat kuskista riippuen tehdä reittivalinnoillaan 20 minuutin matkasta 40 minuutin mittaisen.

Monet Lontoon olympialaisissa vuonna 2012 olleet toimittajat muistelevat kaiholla kisojen toimivia järjestelyitä. Sen sijaan Rion ryöstöuhan ja Tokion koronarajoitukset lusineet osaavat arvostaa sitä, että kaupungilla voi liikkua vapaasti eikä kukaan lähde seuraamaan sinua hotellilta markettiin poiketessa.

Pariisissa kisaturistina vierailleilta on tullut eniten kehuja kulkuyhteyksistä ja vaivattomasta sisäänpääsystä tapahtumiin. Poliisin (joka on muuten ollut todella näkyvä kaikkialla) tarkastuspisteille ei ole kertynyt pitkiä jonoja, ja sähköiset liput ovat nopeuttaneet toimintaa porteilla.

Sen sijaan kisapaikkojen oheismyynnin ongelmat ovat ihmetyttäneet monia. Kaikissa paikoissa ei ole ollut edes ruokaa saatavilla tai se on loppunut kesken aikaisessa vaiheessa iltaa. Näiden osalta ihmettelin itsekin yhtenä nyrkkeilyiltana pariisilaisen messukeskuksen pihalla, että miten vuonna 2017 Pariisille myönnetyt olympialaiset näyttävät siltä kuin ruokakojut olisi jouduttu improvisoimaan paikalle viikon varoitusajalla.

Esimerkiksi Versailles’n ratsastustapahtumassa kojut suljettiin kisan jälkeen iltapäivällä niin pian, että kisatuotteet ja ruoka jäivät useimmilta saamatta.

Pääsylippujen hinnoista on puhuttu paljon. Kalliitahan ne ovat, mutta kovaa on ollut kysyntäkin. Voimistelun, uinnin, yleisurheilun ja nyrkkeilyn suosituimpien tapahtumien kohdalla on puhuttu noin 300–500 euron hintaluokista, mutta ne onnekkaat, jotka onnistuivat saamaan lipun miesten koripallofinaaliin, saivat maksaa niistä useista sadoista aina tuhanteen euroon asti. Peruslippuja on ollut saatavilla moniin alkukilpailuihin alle 100 eurolla ja syrjäisimmillä paikoilla tai vähemmän kysytyissä lajeissa muutamasta kympistä, mutta esimerkiksi uinnissa hinnat lähtivät 125 eurosta.

Jos lätkän MM-kisoissa nuristiin vuosikymmenen sitten niin sanotuista Kalen hinnoista eli nykykielellä dynaamisesta hinnoittelusta (hinnat nousevat tai laskevat kysynnän tai ajankohdan mukaan), ovat olympialaisetkin tässä mielessä astuneet nykyaikaan. Täyttä on siitä huolimatta lähes joka areenalla, ja yleisö on todellakin tullut paikalle viihtymään.

Kisaturistit ovat saaneet osallistua lähes 4,4 miljardin euron budjetilla pyöritettyjen kisojen inflaation, turvallisuuden sekä tietysti Seinen puhdistamisyrityksen kasvattamien kulujen kattamiseen. Samalla täyttyy Kansainvälisen olympiakomitean pohjaton kirstu, mutta myös tapahtuman jättämät taloudelliset vaikutukset saattavat nousta jopa yli 10 miljardiin euroon.

Kesäolympialaiset ovat järkälemäisen kokoluokan tapahtuma.

Lue myös:

    Uusimmat