YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Volker Türk sanoi maanantaina olevansa hyvin huolissaan siitä, että Kiina tuomitsi kaksi tunnettua ihmisoikeuksiin erikoistunutta lakimiestä yli vuosikymmeneksi vankeuteen.
Xu Zhiyong ja Ding Jiaxi tuomittiin valtionvastaisesta toiminnasta vankeuteen suljettujen ovien takana pidetyissä oikeudenkäynneissä.
Sekä Xu että Ding ovat olleet johtohahmoja kansalaisoikeusryhmässä, joka on vaatinut perustuslain uudistamista ja kritisoinut Kiinan hallintoa korruptiosta.
Xu oli vaatinut kolmannelle kaudelle valitun Kiinan Presidentin Xi Jinpingin eroa koronapandemian vuoksi. Kiinassa oli pitkään erittäin tiukat koronarajoitukset. Maa alkoi keventää rajoituksia vasta sen jälkeen, kun kansalaiset alkoivat osoittaa mieltä rajoituksia vastaan.
– Olen hyvin huolissani, että Kiinan kaksi tunnettua ihmisoikeuksien puolustajaa, Ding Jiaxi ja Xu Zhiyong, on tuomittu pitkiin vankeusrangaistuksiin vastoin kansainvälisiä ihmisoikeusnormeja, Türk sanoi tiedotteessa.
Lue myös: Kiina sanoo saaneensa sotaharjoituksensa onnistuneesti päätökseen
– Ihmisoikeuslain mukaan ihmisiä ei voi syyttää tai muuten rangaista hallituksen politiikkaa kritisoivista lausunnoista, Türk lisäsi.
Tarkkailijat toistuvasti kertoneet huolensa Kiinan oikeusprosesseista
Türk huomautti lausunnossaan lisäksi, että ihmisoikeuslaki edellyttää myös oikeudenmukaista oikeusprosessia. Lisäksi siihen kuuluu myös asianmukainen tutkinta mahdollisista pahoinpitelysyytöksistä.
Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch kertoi, että Xu sai Kiinan itäisessä Shandongin maakunnassa suljetuin ovin pidetyssä oikeudenkäynnissä 14 vuoden vankeustuomion.
Lue myös: Näin Kiina painostaa kotimaansa hirmuhallintoa paenneita – Suomessa asuva uiguuri: ”Minulle on kerrottu, että minua tarkkaillaan”
Dingin vaimo Luo Shengchun kertoi uutistoimisto AFP:lle Dingin saaneen 12 vuoden vankeustuomion ja lisäksi hänet määrättiin menettämään poliittiset oikeutensa kolmeksi vuodeksi. Se estää tuomittuja pääsemään julkisiin virkoihin.
Ihmisoikeustarkkailijat ovat toistuvasti kertoneet huolensa Kiinan oikeusprosesseista, joista 99 prosenttia johtaa tuomioon.