Kiinalainen koronarokote on saanut hyväksynnän kolmannen asteen kliiniselle kokeille Argentiinassa, Perussa, Arabiemiraateissa ja Marokossa, joissa se otetaan pian myös käyttöön. Asiasta kertoi Kiinan kansallinen biotekninen järjestö (GNBG).
Aikaisemmin se on saanut jo hyväksynnän ykkös- ja kakkosvaiheille, joissa mm. selvitetään rokotteen turvallisuus ja immuniteetin kehittyminen tautia vastaan. Testeissä on havaittu, että immuniteetti on jopa kaksin- tai kolminkertainen verrattuna taudin sairastaneiden kehittämään immuniteettisuojaan.
Rokote on kehitetty yhteistyössä sen hallitseman Sinopharm Groupin kanssa.
Yhtiö on Kiinan johtava lääkevalmistaja, jonka palveluksessa on yli 120 000 työntekijää ja 5000 tiedemiestä. Sinopharm vakuuttaa lääkkeen olevan tehokas, turvallinen ja nopeasti saatavilla.
Kiinan on väitetty käyttävän rokotetta myös ulkopoliittisten pyrkimystensä välineenä. Asiasta julkaisi artikkelin hiljattain muun muassa arvostettu The Wall Street Journal. Sen mukaan rokotetta jaetaan ensimmäiseksi niihin maihin, joilla on Kiinan kannalta strategista merkitystä. Tällaisia maita ovat Kiinan listalla muiden muassa Brasilia, Venäjä, Indonesia, Pakistan ja Filippiinit.
Kiinan kommunistipuolueen äänitorvi Global Times puolestaan syyttää Trumpin hallintoa politikoinnista tieteen kustannuksella saadakseen äänestäjät takaisin tulevia presidentinvaaleja silmällä pitäen. Lehden mukaan Yhdysvallat on vetäytynyt WHO:n projekteista eikä ole osallistunut kansainvälisiin COVID-19 rokotekokouksiin sekä piilottelee omia tutkimustietojaan.