Kiinalaisuimari Sun Yang on ollut kyseenalaisten tapahtumien keskipisteessä uinnin MM-kisoissa doping-kohunsa vuoksi. Suomen urheilun eettisen keskuksen SUEKin pääsihteeri Teemu Japisson otti kantaa polttavaan keskusteluun.
LUE MYÖS: Kiinan kohu-uimarin kohtelusta uusi sääntö, ME-mies ei aio totella – Sunille myös puolustuspuheenvuoro
Aikaisemmin jo kerran dopinginkilpailukiellossa ollut Sun on pyörinyt kohun keskellä myös hiljattain, sillä Sunin epäilleen rikkoneen hänestä otettuja verinäytepulloja. Australian Mack Horton ja Iso-Britannian Duncan Scott ovat protestoineet Sunia vastaan MM-kisojen aikana. Japissonin mukaan kaksikon reaktiot Sunin maailmanmestaruuksiin olivat yllättäviä.
– Niin voimakas reaktio oli mielestäni yllättävää. Aikaisemmin kärähtäneet ja urheilijat, joilla on sen lisäksi epäilyjä, kuten tällä kiinalaisurheilijalla, herättävät ihan varmasti tunteita puhtaissa urheilijoissa. Kyllä tämä hyvin voimakas reaktio oli, Japisson kommentoi MTV Urheilulle.
LUE MYÖS: Suomen huippu-uimari antaa palaa MM-skandaaleista: outo pyyheselitys ja Sun Yangin tapaus vain esimerkkejä liiton hämäräpuuhista
Sun sai kolmen kuukauden kilpailukiellon vuonna 2014. Dopingista kärähtäneiden urheilijoiden paluu kilpailukentille on usein jakanut runsaasti mielipiteitä. Japissonin mukaan kaikilla urheilijoilla on kuitenkin oikeus palata takaisin lajinsa pariin rangaistuksen kärsittyään.
– Mielestäni länsimaiseen oikeusjärjestelmään kuuluu se, kun tuomionsa on kärsinyt, on oikeus tulla takaisin. Niillä, ketkä ovat tehneet virheen ja maksaneet hinnan siitä, on täysi oikeus urheilla. Ymmärrän niitä tuntemuksia, mitä muilla urheilijoilla on, mutta urheiluun pitää olla mahdollisuus tulla takaisin, Japisson sanoo.
LUE MYÖS: Jani Sievisellä tiukka linja: Näytepullot hajottaneen Sun Yangin pitäisi olla kilpailukiellossa – "En usko pätkääkään hänen syyttömyyteensä"
Viime aikoina urheilijat ovat nousseet entistä useammin barrikadeille kokemiansa epäkohtia vastaan. Uimarit Horton ja Scott eivät suinkaan ole ainoita mieltään osoittaneita urheilijoita. USA:n tähtipelaaja Megan Rapinoe kritisoi rajusti maansa presidenttiä Donald Trumpia jalkapallon MM-kisojen yhteydessä. Japissonkin on huomannut tämän urheilumaailmassa vallitsevan trendin.
– Urheilijan ääni kuuluu vahvemmin ja vahvemmin. He haluavat ottaa kantaa ja heillä on sanottavaa. Se on hyvä asia. On jokaisen urheilijan oikeus ottaa kantaa siihen, mitä urheilussa tapahtuu. Totta kai heillä on oikeus ottaa myös yhteiskunnallisiin asioihin kantaa. Samalla täytyy muistaa, ettei urheilijoita pidä velvoittaa siihen, Japisson toteaa.
LUE MYÖS: USA:n homoseksuaali jalkapallosankari pitää Donald Trumpin tulilinjalla: "Torjut minut, torjut värilliset, torjut amerikkalaiset"
– Urheilussa kaikki ikävät asiat on järkevää nostaa esille. Se, että asioita maataan hiljaiseksi, ei vie asioita eteenpäin. Jos epäkohtia havaitaan, ne on tärkeää tuoda esille. Sillä tavalla niihin päästään puuttumaan, Japisson jatkaa.
3:56