Suomalaisuimari Ari-Pekka Liukkonen arvostelee kovin sanoin Kansainvälistä uimaliittoa Finaa lepsusta suhtautumisesta tiettyjen maiden toistuviin dopingkäryihin.
LUE MYÖS: Jani Sievisellä tiukka linja: Näytepullot hajottaneen Sun Yangin pitäisi olla kilpailukiellossa – "En usko pätkääkään hänen syyttömyyteensä"
Liukkonen otti Ylen haastattelussa kantaa Etelä-Koreassa järjestettävien MM-uintien skandaaleihin, joiden keskiössä on ollut dopingkohussa rypenyt kiinalainen Sun Yang. Tiistaina toisen MM-kultansa skandaalimaisesti voittanut Sun tulistui palkintopallilla, kun pronssia kauhonut britti Duncan Scott kieltäytyi kättelemästä liettualaisen Danas Rapsysin hylkäyksen jälkeen 200 metrin vapaauinnin kisan voittanutta Sunia.
Aiemmin Sun oli voittanut 400 metrin vapaauinnin, ja australialainen Mark Horton ei suostunut nousemaan lainkaan palkintopallille.
Sunin kilpailemainen MM-kisoissa on herättänyt paljon ärtymystä Kansainvälisen uimaliiton Finan päästettyä hänet mukaan, vaikka uimari oli rikkonut vasaralla yllätystestaajien ottamat verinäytepullot.
Brasilialainen pyyheselitys
Ari-Pekka Liukkonen näkee Sunin tapauksen vain yhtenä lenkkinä pitkässä ketjussa, jossa dopingrikkeistä ei rangaista tai pitkien tuomioiden sijaan annetaan vain lyhyitä kesälomaan osuvia kilpailukieltoja. Myös mikä tahansa selitys tuntuu uppoavan.
– Tuorein oli tämä brasilialaisen uimarin (Gabriel Santos) käry. Selitys oli, että oli lainannut veljensä pyyhettä ja sitä kautta sitten saanut kehoonsa jotain kiellettyä ainetta, Liukkonen kummastelee.
– Tuntuu, että jos joku selitys löytyy, niin sitten tullaan 2-4 vuoden tuomiosta kertaheitolla todella lieviin tuomioihin, joita sitten vielä ajoitetaan niin, että ne laitetaan jotenkin takautuvasti voimaan ylimenokaudelle.
Santosin tuomiota pidennettiin kahdeksaan kuukauteen klostebolia sisältäneestä näytteestään, mutta brasilialaisella on edelleen mahdollisuus päästä mukaan Tokion olympialaisiin.
Erimerkiksi tulehtuneeseen ihottumaan käytettävää ainetta oli uimarin mukaan päätynyt hänen kehoonsa mahdollisesti tyttöystävältä tai veljen parranajossa käyttämästä pyyhkeestä. Sama aine aiheutti hiihtäjä Therese Johaugin käryn syksyllä 2016.
Putinille kunniamerkkejä dopingkäryjen keskellä
Liukkonen kaipaa toimia kaikilta kansallisilta liitoilta, mutta kaiken kaikkiaan hän näkee Finan toiminnan varsin kestämättömänä.
– Samalla tavalla, mitä on ollut vaikkapa jalkapallon ja muiden isojen liittojen puolella ongelmia, niin ei tuo Finan pesä varmaan ole yhtään sen puhtaampi, kun katsoo, minkälaisiin paikkoihin nyt on arvokisoja myönnetty, Liukkonen toteaa.
Yhtenä esimerkkinä hän nostaa esiin Venäjän, joka suljettiin kyllä pois yleisurheilun arvokisoista toistuvien dopingtapausten takia, mutta uinnissa maa sai porskuttaa isännöimissään MM-kisoissa.
– Sen sijaan, että vuonna 2015 Venäjä olisi kotikisoistaan Kazanista suljettu, niin siellä jaettiin (presidentti Vladimir) Putinille kunniamerkkejä. Kisoja myönnetään sinne jatkuvasti, vaikka on ollut käryjä ja McLarenin raporttien mukaan niitä on yritetty vielä piilotella. Todellinen luku voisi olla suurempikin, Liukkonen arvostelee.
Myös Finan ankara reagointi lyhyen radan MM-kisojen jälkeen järjestettävään ISL-uintiliigaan on Liukkosen mukaan täysin epäsuhdassa dopingtuomioiden kanssa. Fina uhkaili jokaista rahaliigaan lähtevää kovilla seuraamuksilla, joiden ansiosta näiltä jäisivät Tokion olympialaiset väliin.
– Se kertoo minun mielestäni ainakin aika paljon, että kun urheilijat vaativat suurempaa osaa media- ja sponsorituloista, niin Fina ei reagoi ja (urheilijat) alkavat kehitellä kilpailuita tilalle. Tällaiseen reagoidaan sillä, että annetaan vähintään puolentoista vuoden kilpailukieltoa.
Scott ja Horton nostivat asian esiin
Sun Yangin tapauksessa Liukkonen pitää hyvänä, että sentään maailman antidopingtoimisto Wada on puuttunut peliin ja vie kiinalaisuimarin lepsun kohtelun urheilun vetoomustuomioistuimen Casin käsittelyyn.
– Onhan se valitettavaa, että ensisijaisesti pitäisi tietysti keskittyä siihen, että kilpaillaan rehdisti yhteisillä säännöillä ja sitten paras urheilija voittaa. Mutta sitten taas, jos Fina ei kansainvälisenä organisaationa siihen puutu, niin ei siinä ole hirveästi keinoja urheilijoilla, jotka haluaisivat kuitenkin, että Finan ja Wadan sääntöjä noudatetaan, Liukkonen toteaa Scottin ja Hortonin käytöksestä Sunia kohtaan.
– Tuo on ainakin sellainen tapa, jolla uimarit ovat selkeästi saaneet näkyvyyttä ja ovat pystyneet tuomaan esiin, että muutosta vaaditaan. Kilpailijat, jotka eivät noudata sääntöjä, niin niiden pitäisi saada asianmukaiset tuomiot, hän jatkaa.
Juttua korjattu klo 13.54: Päivitetty Santosin kilpailukiellon pituus ja lisätty tieto mahdollisuudesta päästä mukaan Tokion olympialaisiin.