Kiinan "diplomatialahja" Saksalle saapuu tänään: Pandapari Berliiniin

Ähtärin pandat
Kuvituskuva pandasta.Lehtikuva
Julkaistu 24.06.2017 07:12(Päivitetty 24.06.2017 08:19)

MTV UUTISET - STT - AFP

Saksassa vastaanotetaan tänään harvinaisia arvovieraita, kun Kiinasta lähetetty pandapari saapuu Berliinin eläintarhaan.

Pandakaksikko Meng Meng ja Jiao Qing lentävät reilun 12 tunnin matkan Kiinasta Saksaan Lufthansan erikoisrahtikoneella hoitajiensa kanssa. Pandoja vastaanottamaan lentokentälle saapuvat median lisäksi Berliinin pormestari ja Kiinan Saksan-suurlähettiläs. 

Yleisölle pandat esitellään vasta noin viikon päästä, kun ne ovat ensin totutelleet uuteen kotiinsa Berliinin eläintarhassa. Odotusaikana saksalaiset ja kansainväliset fanit voivat seurata pandojen touhuja eläintarhan blogista, jota on pandojen saapumista valmisteltaessa päivitetty päivittäin.

Pörröpanda pehmentää Kiina-kuvaa maailmalla

Pandojen julkinen ensiesiintyminen ajoittuu Kiinan presidentin Xi Jinpingin Saksan-vierailun ajalle juuri ennen Hampurin G20-huippukokousta. Saksan liittokansleri Angela Merkel esittelee pandat yleisölle yhdessä presidentti Xin kanssa.

Kiina antaa pandat tarhaan osana niin sanottua pandadiplomatiaansa eli "osoituksena läheisistä suhteista". Kansallisaarteina pidettyjä pandoja on luovutettu Kiinasta vain noin kymmeneen maahan.

Pandadiplomatialla Kiina pyrkii muun muassa levittämään positiivista Kiina-kuvaa maailmalla. Myös Xin Saksan-vierailun ennakoidaan saavan pandojen takia tavallista enemmän myönteistä huomiota tiedotusvälineissä.

– Kiinalaiset näkevät pandat maabrändilähettiläinään. Kiinalla on imago-ongelma Euroopassa, ja pandojen lahjoittaminen on fiksu tapa voittaa sydämiä, sanoo Bernhard Bartsch berliiniläisestä Bertelsmann Foundation -ajatushautomosta.

Pandojen ohella Kiinan ja Saksan suhteita ovat lähentäneet tiivistyneet kauppasuhteet sekä yhteinen intressi taistella vapaakaupan puolesta Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin ohjatessa maataan kauemmas kansainvälisistä kauppasopimuksista.

Kiina on aiemmin antanut Saksaan kolme pandaa, mutta niistä viimeinen, maailman vanhimmaksi elänyt urospanda Bao Bao, kuoli Berliinissä 34 vuoden iässä vuonna 2012.

Pandat lentävät rahdin ykkösluokassa

Pandoja kuskaava LH8415 ei ole mikä tahansa rahtivuoro, vaan pelkästään pandojen kuljettamista varten tarkoitettu lento, jolla kaikki on räätälöity vastaamaan mahdollisimman tarkasti pörrödiplomaattien tarpeita.

Lentoreittiä Chengdusta Berliiniin ei tavanomaisesti käytetä. Aikaa lento vie noin 12 tuntia 20 minuuttia. Sen ajaksi pandoille on varattu bambueväät ja omat hoitajat. Pandojen kuljetushäkkien lattia on vuorattu imukykyisillä matoilla, jotta häkit pysyvät kuivina ja hajuttomina.

– Olemme toki hermostuneita, koska kaiken pitää mennä hyvin, Berliinin eläintarhan johtaja Andreas Knieriem kertoi perjantaina radiohaastattelussa.

– Mutta uskon, että olemme valmistautuneet hyvin.

Berliinissä pandoja odottaa 5500 neliömetrin aitaus, jossa on kiipeilypuita ja keinotekoinen pikkujoki.

15 vuoden vuokrasopimus

Pandojen majoittaminen ei ole ilmaista lystiä. Berliinin eläintarha maksaa 15 vuoden pandanvuokrasopimuksesta 13,4 miljoonaa euroa. Varoista suurin osa käytetään pandojen suojelu- ja tutkimusohjelmaan Kiinassa. Pandojen ruokkiminen bambulla maksaa lisäksi kymmeniä tuhansia euroja vuosittain.

Berliinin eläintarha uskoo kuitenkin pandojen maksavan osan ruokakuluistaan panda-aiheisten oheistuotteiden myynnin myötä.

Jossain vaiheessa Meng Mengin ja Jiao Qingin toivotaan saavan myös jälkikasvua, joskin pandojen tarhakasvatus on liki taiteenlaji. Otollista aikaa lisääntymiselle on naaraalla vain noin 24-48 tuntia vuodessa, sanoo panda-asiantuntija Jerome Pouille.

Aikaisintaan pikkupandoja voitaneen odottaa Berliiniin noin kolmen vuoden kuluttua.

Maailman eläintarhoissa elää noin 400 pandaa. Luonnossa Kiinassa niitä elää hieman yli 1 800, arvioi Maailman luonnonsäätiö WWF. Pandojen kanta on elpynyt hieman sitten 1970-luvun, jolloin villejä pandoja oli noin tuhat.

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat