Pakkotyöleirit synnyttivät pakotesodan Kiinan ja EU:n välille: Vastapakotteiden kohteeksi itsekin joutunut Heidi Hautala kertoo, miten pakotteet purevat idänkin jättiläistä

6:50img
"Ei ollut vaihtoehtoja, oli reagoitava", europarlamentaarikko Heidi Hautala kertoi Uutisaamussa EU:n Kiinalle asettamista pakotteista.
Julkaistu 24.03.2021 09:33
Toimittajan kuva

Annika Nuotto

annika.nuotto@mtv.fi

EU:n jäsenmaat asettivat maanantaina pakotteita kiinalaisviranomaisia ja yhtä organisaatiota vastaan uiguurivähemmistön kohtelun takia. Tämän jälkeen Kiina on jo ehtinyt asettaa vastapakotteita EU:ta vastaan. Yksi Kiinan pakotelistalla oleva on europarlamentaarikko Heidi Hautala (vihr.), joka on ihmisoikeuksien alivaliokunnassa. 

Kiinan pakotteet kohdistuvat muutamiin eurooppalaisiin poliitikkoihin ja järjestöihin.

– Kiinalaisviranomaiset katsovat, että he ovat pahantahtoisesti levittäneet valheita Kiinan tilanteesta ja ansaitsevat maahantulokiellon. Heillä eikä heidän perheenjäsenillä ole mitään mahdollisuuksia päästä Kiinaan, Hautala kertoo Uutisaamun haastattelussa.

Hänen elämäänsä pakotteet eivät vaikuta, sillä Hautalan suunnitelmissa ei ole matkustaa Kiinaan. 

Lue lisää: EU-maat sopivat Kiina-pakotteista uiguurivähemmistön kohtelun vuoksi

"Kiina ei ole tunnustanut ongelmaa"

Pakotteista on Hautalan mukaan hyötyä. 

– On yleistynyt käsitys, että hyvin täsmällisesti päättäjäpiiriin ja heidän lähipiiriinsä kohdistetut henkilöpakotteet purevat. Sellaisia ovat maahantulokiellot ja mahdollisesti rahojen jäädyttämiset EU:n alueella.

Suuri ongelma tällä hetkellä on se, että Kiina ei tunnusta uiguureihin kohdistuneita ihmisoikeusloukkauksia. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan ainakin miljoona uiguuria ja muslimivähemmistöihin kuuluvia on vangittu pakkotyöleireille. Lisäksi naisia on pakkosterilisoitu. Kiina on kiistänyt, että näin tapahtuisi.

– Kiinalaiset ovat puhuneet siitä, että uiguurien keskuudessa on ollut islamistista terrorismia. Tämä terrorismi on toiminut syynä jo varmaan parikymmentä vuotta, ja sillä ihmisoikeuksia on voitu melko räikeästi rikkoa. Kiina pitäisi saada tunnustamaan, että ongelma on olemassa, Hautala sanoo. 

Katso Heidi Hautalan haastattelu kokonaisuudessaan yllä olevalta videolta. 

Lue myös: Kiinan aggressiivinen käytös herättää kysymyksiä – onko voimistuva ärhentely merkki mahtiuden puutteesta?

Tuoreimmat aiheesta

Pakotteet