Kiinan kasvun hiipuminen iskee suomalaisyrityksiin, jotka ovat voimakkaasti panostaneet maailman väkirikkaimman valtion nousuun.
Näin arvioi työeläkeyhtiö Varma, johon Kiinan tilanne vaikuttaa pitkälti suomalaisyritysten kautta.
– Suomen raskaan teollisuuden rakenne on ollut täydellinen Kiinan investointivetoiseen kasvuun. Nyt raskaan teollisuuden kysyntätilanne on heikko, arvioi Varman toimitusjohtaja Risto Murto.
Varma aikoo lisätä osakkeiden painoa sijoitussalkussaan, vaikka luonnehtii osakemarkkinaa "suhteellisen kalliiksi". Muut vaihtoehdot ovat huonompia.
– Tuskin ainakaan lisäämme Suomi-osakkeiden suhteellista painoa. Jää nähtäväksi, lisäämmekö suomalaisten osakkeiden painoa samassa suhteessa muiden kanssa, sanoo Varman sijoituksista vastaava johtaja Reima Rytsölä.
Sijoitukset plussalla
Kiinan viennin yskiminen on johtanut maan valuutan juanin devalvointiin kahdesti tällä viikolla. Viikonloppuna julkaistun tilaston mukaan Kiinan vienti supistui heinäkuussa yli kahdeksan prosenttia vuoden takaiseen verrattuna.
– Suomi on Euroopan kärjessä, kun vertaillaan, kuinka suuri osa yritysten liikevaihdosta tulee Aasiasta. Kiina on ollut aikansa Nokia meille, Murto sanoo.
Rytsölä ei pidä Kiinan kasvun hidastumista "maailmanloppuna globaalille taloudelle". Kiina on maailman toiseksi suurin talous ja pitkään tavoitellut seitsemän prosentin vuotuista kasvua.
– Jos Kiinan talous kasvaa vuodessa viisi prosenttia, sen vaikutus maailmantaloudelle on suurempi kuin seitsemän prosentin kasvu kymmenen vuotta sitten, Rytsölä arvioi.
Varman sijoitusten tuotto oli vuoden ensimmäisellä puoliskolla 4,3 prosenttia eli 1,7 miljardia euroa. Vuosi sitten sijoitukset tuottivat vastaavana aikana viisi prosenttia. Vuoden ensimmäisen neljänneksen selkeää kasvua seurasi prosentin verran negatiivisen puolelle valahtanut toinen neljännes.
Varmalla on hoidettavanaan noin 42 miljardin euron sijoitusvarallisuus. Siitä osakkeissa on lähes 18 miljardia euroa.