Kiinan koronapolitiikka sulkuineen voi kestää jopa viisi vuotta – maan viranomaisten tiedote herättää huolta ja hämmennystä

aop koronavirus, kiina, wuhan, sairaala
imago images/Xinhua/ All Over Press
Julkaistu 28.06.2022 21:33

Silja-Riikka Seppälä

silja-riikka.seppala@mtv.fi

Kiinan viranomaisten tieto siitä, että koronapolitiikka sulkuineen voi kestää jopa viisi vuotta, on herättänyt huolta ja hämmennystä.

The Guardianin mukaan koronasulkuun kuuluvat laajamittaukset koronavirustestaukset, matkustamisrajoitukset ja pahimmassa tapauksessa eristykset ja sulut. Maanantaina Kiinan viranomaisten julkaisemassa tiedotteessa todettiin, että epidemian ennaltaehkäisyä ja hallintaa halutaan ”normalisoida.”

Kiinan viranomaiset presidentti Xi Jinpingin johdolla ovat toistuvasti kertoneet kannattavansa niin sanottua nollapolitiikkaa koronan suhteen. Tällä viitataan siihen, ettei yhtäkään tapausta sallita. Muu maailma on valinnut enemminkin koronaviruksen kanssa elämisen ja lievennyksen politiiikan.

Xi on ohjeistanut viranomaisia tasapainoilemaan koronapolitiikan ja talouskasvun välillä.

Kansalaiset tuohtuvat

Pekingin asukkaat ovat reagoineet voimakkaasti tiedotteeseen. Monelle politiikka ei tule yllätyksenä.

– Lähtölaskenta pakoon Kiinasta alkaa, kommentoi käyttäjä Weibonissa, joka on erittäin suosittu blogipalvelu Kiinassa.

– Eikö tavoitteenamme ole palata normaaliin, tuntuu että kaikki ovat unohtaneet tämän, kommentoi toinen käyttäjä.

Hashtag ”seuraavan viiden vuoden aikana Peking aikoo herpaantumattomasti tarttua epidemian normalisointiin ja hallintaan” trendasi palvelussa, kunnes se poistettiin muutaman tunnin kuluttua.

Lue myös: Kiina ostanut Venäjältä hurjan määrän raakaöljyä – tuonti kasvoi 55 prosenttia

Mitä viisi vuotta tarkoittaa?

Viranomaiset eivät ole tarkentaneet, mitä he tarkoittivat viidellä vuodella. Joidenkin lähteiden mukaan viittä vuotta käytetään usein, kun hallitukset antavat aika-arvioita politiikastaan.

Toisen tulkinnan mukaan jutun alkuperäinen lähde Beijing Daily olisi lisännyt aika-arvion. The Guardian ei tavoittanut mediaa kommentoimaan tapausta.

Kiinan koronapolitiikka on toiminut aikaisempien varianttien kohdalla. Rajoitukset kuitenkin vahingoittivat talousvaikeuksia sekä sosiaalisia ongelmia. Etenkin täysivaltaiset sulut Shanghaissa ja pienemmissä kaupungeissa ovat vaurioittaneet Kiinaa. Monet provinssit ovat ottaneet käyttöön pakolliset testaukset.

Lue myös: Presidentti Xi Putinille: Kiina jatkaa Venäjän "suvereniteetin ja turvallisuuden" tukemista

Sulkutapauksia ollut edelleen

Sunnuntaina Pekingissä ilmoitettiin koulunkäynnin siirtyvän jälleen läsnäolopetukseen. Myös Shanghaissa ei todettu uusia koronatapauksia, ensimmäistä kertaa maaliskuun jälkeen.

Kuitenkin uhka seuraavista suluista ja tiukentuvista rajoituksista häämöttää. Viime viikolla Shenzenissa eristi asuinalueen ja sulki useamman asuintalon yhden sairastapauksen jälkeen. Sunnuntaina rajoitusta laajennettiin puistoihin, kun sairastapauksia tuli kaksitoista.

Lue myös: Peking sulkeutui koronaviruksen leviämisen estämiseksi

Tuoreimmat aiheesta

Kiina