Julkisuuden henkilöiden viimeaikaiset kuolemat Kiinassa ovat herättäneet paikallisissa epäilyksiä maan koronakuolemien tilastojen totuudellisuudesta, kirjoittaa The Guardian.
Kiinan sosiaalisessa mediassa surraan 83-vuotiaan Gong Jintangin kuolemaa. Hän tuli tunnetuksi Kangin perheen isänä komediasarja Kangin perheessä, jonka esittäminen alkoi vuosituhannen alussa.
Gongin kuolinsyytä ei ole avattu julkisuudessa.
Viime kuussa Pekingin oopperan ystävät järkyttyivät 40-vuotiaan sopranon Chu Lanlanin menehtymisestä. Pekingin oopperan taideakatemian muistokirjoituksessa hänen kerrottiin kuolleen sairauteen. Chu toimi opettajana taideakatemiassa.
Joulukuussa menehtyivät myös 54-vuotias palkittu elokuvaohjaaja Wang Jingguang, 84-vuotias käsikirjoittaja Ni Zhen ja 37-vuotias, eläköitynyt jalkapallotähti Wang Ruoji. Kiinan valtiollinen media kertoi Wangin kuolleen koronavirukseen.
Lue myös: Korona leviää kulovalkean tavoin Kiinassa – tältä näyttää nyt shanghailaisessa sairaalassa
Kuolemat herättävät epäilyksiä
Julkkisten kuolemat ovat saaneet kiinalaiset epäilemään maan koronakuolemalukujen aitoutta.
Asiasta on käyty keskustelua Kiinan sosiaalisessa mediassa Weibossa hastagilla "ensimmäinen korona-aalto ei tuonut massiivisia määriä kuolemantapauksia". Kyseinen hastag eli aihetunniste viittaa terveysviranomaisten lausuntoon joulukuulta.
– Olipa sitten kyse akateemikoista tai julkkiksista… tai sukulaisistani ja läheisistä ystävistäni, minusta tuntuu, että moni on kuollut, mutta asiantuntijat sanovat jatkuvasti, ettei se ole totta, eräs henkilö kommentoi Weibossa Guardianin mukaan.
Kiina avasi hiljattain yhteiskuntansa "nollakoronapolitiikan" päätteeksi, joka on saanut viruksen leviämään maassa runsaasti ja maan sairaalat täyttymään. Joulukuun lopussa maa lakkasi ilmoittamasta päivittäisiä koronalukuja.
Maailman terveysjärjestö WHO on kritisoinut Kiinaa sen kapeasta koronakuoleman määritelmästä. Kiinan mukaan maassa kuoli 22 ihmistä koronaan joulukuusta alkaen.