Kiinassa koronavirukseen on kuollut jo yli 1 500 ihmistä – pankit alkoivat desinfioimaan seteleitä

1:30imgVideo: Koronavirus tappaa sairaanhoitajia Kiinassa – tähän mennessä ainakin kuusi hoitajaa on kuollut ja 1700 saanut tartunnan
Julkaistu 15.02.2020 04:50(Päivitetty 15.02.2020 10:03)

MTV UUTISET – STT

Kiinassa on alettu desinfioida ja varastoida käytettyjä seteleitä koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Kiinan keskuspankin mukaan pankit käyttävät ultraviolettia valoa tai korkeita lämpötiloja setelien puhdistamiseksi. Käteisrahat pannaan sen jälkeen varastoon viikoksi tai kahdeksi, ennen kuin ne päästetään uudelleen kiertoon.

Keskuspankin varapääjohtaja Fan Yifei ilmoitti, että pankkeja on kehotettu antamaan asiakkailleen uusia seteleitä aina kun mahdollista.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan koronavirus saattaa levitä pisaratartunnan lisäksi myös esineiden kautta.

Epäselväksi kuitenkin jää, kuinka suuri vaikutus setelien puhdistamisella on, sillä kiinalaiset ovat pitkälti siirtyneet käyttämään mobiilimaksuja käteisen sijasta.

Kuolleita nyt 1500 Kiinassa

Kiinassa koronavirukseen on tähän mennessä kuollut ainakin yli 1 500 ihmistä, kertovat maan viranomaiset. Uusia viruskuolemia on ainakin 143.

Uusia tartuntoja on eilisen jälkeen todettu yli 2 600. Eilen uusia tartuntoja todettiin noin kaksinkertainen määrä.

Koko maassa yli 66 000 ihmistä on sairastunut virukseen. Tartunnoista suurin osa on todettu Hubeissa, jonka pääkaupungista Wuhanista viruksen uskotaan lähteneen leviämään joulukuun lopussa.

Mistä ruokaa?

Viranomaisten mukaan hoitohenkilökunnasta yli 1  700 on sairastunut virukseen. Kuusi on kuollut.

Lääkärien ja hoitajien riski saada tartunta on suuri etenkin siksi, että hengityssuojaimista ja muista suojavarusteista on pulaa. Esimerkiksi Wuhanissa monet lääkärit joutuvat kohtaamaan potilaat ilman suojamaskeja tai käyttämään uudelleen samoja suojavarusteita, vaikka niitä pitäisi vaihtaa uusiin säännöllisesti.

Kiina kertoi pari päivää sitten muuttaneensa tartuntojen määrittelytapaa, mikä nosti raportoitujen tartuntojen määrää merkittävästi. Torstaina tartuntojen määrän kerrottiin kasvaneen lähes 15  000:lla edeltävän päivän lukuun verrattuna.

Tuolloin tartuntoihin lisättiin kliinisesti vahvistetut tapaukset, jotka oli todettu esimerkiksi kuvantamalla. Aikaisemmin tartunta määriteltiin uutistoimisto AFP:n mukaan laboratoriotesteillä.

Wuhanin eristystoimet ovat koventuneet, sillä ihmisten liikkumista on rajoitettu yhä enemmän. Uutistoimisto Bloombergin mukaan kaupunkilaiset eivät saa poistua naapurustoistaan. Ainoa hyväksyttävä syy poistua on hoitoon hakeutuminen.

Epäselvää on, miten kaupungin asukkaat saavat esimerkiksi ruokaa. Muissa eristetyissä kaupungeissa ihmiset ovat silloin tällöin saaneet käydä ostamassa elintarvikkeita.

Olohuonemaratoonari nousi somesankariksi

Juoksua harrastava kiinalaismies on koronaviruseristyksessä pitkästyessään napannut epävirallisen ennätyksen olohuonemaratonjuoksussa. 44-vuotias Pan Shancu ilmoittaa juosseensa 66 kilometrin matkan olohuoneessaan kuudessa tunnissa ja 41 minuutissa.

Pan kertoo mitanneensa matkaa urheilurannekkeellaan. Video hänen olohuonekierrostaan levisi laajalle kiinalaisessa Weibo-palvelussa. Pan kiersi kahdeksan metrin rataa huonekalujen ympäri.

– Aluksi vähän pyörrytti, mutta sitten siihen tottui, Hangzhoussa asuva Pan kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Hän vakuuttaa, ettei ole tömistelyllään häirinnyt alakerran asukkaita, vaan sanoo juoksevansa äänettömästi.

Pan juoksi aiemmin 30 kilometriä paikallaan kylpyhuoneessaan ja striimasi tuolloin suorituksensa nettiin.

– Olen keskustellut verkossa ihmisten kanssa ja olemme miettineet, mitä haluamme tehdä kun epidemia on ohi. Jotkut sanovat haluavansa syödä hyvin. Minä sanoin haluavani juosta 100 kilometriä ulkona, Pan kertoi.

Kiinan kommunistinen puolue on jakanut ohjeita kansalaisille, miten koronaviruseristyksen aikana voi kuntoilla. Koska ulkona liikkumista rajoitetaan, ihmiset kuntoilevat kävelemällä portaissa, punnertamalla lapset selässään ja nostelemalla vesipulloja. 

Tekstiä päivitetty kauttaaltaan kello 10.03.

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus