Kiinan kasvavasta vaikutusvallasta huolestunut Yhdysvallat lämmittelee välejään Intiaan.
Viikko sitten Intiassa vieraili ulkoministeri John Kerry ja kuun lopulla maahan matkustaa presidentti Barack Obama.
Obaman matka on historiallinen, sillä Yhdysvaltain presidentti ei ole koskaan aiemmin vieraillut Intiassa kahta kertaa kautensa aikana. Kaiken kaikkiaan Yhdysvaltojen presidentit ovat käyneet Intiassa vasta kuudesti.
Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola arvioi, että tärkeimpiä syitä Obaman Intia-intoon on Kiinan kasvava vaikutusvalta.
– Yhdysvallat katsoo, että Intia on Kiinalle vastavoima, joka pystyy tiukan paikan tullen patoamaan Kiinan vaikutusta Aasiassa. Ja jos Kiinan politiikka ärhäköityisi, Intia voisi olla sille myös sotilaallinen vastapaino, Aaltola sanoo.
Intiakaan ei ole Yhdysvalloille unelmakumppani. Viime vuonna maassa nousi valtaan hindunationalistinen BJP-puolue, jonka johtajalta, pääministeri Narendra Modilta oli pitkään kielletty pääsy Yhdysvaltoihin.
Syynä olivat syytökset, joiden mukaan Modi ei estänyt johtamansa Gujaratin osavaltion laajoja väkivaltaisuuksia vuonna 2002. Muslimeihin kohdistuneissa väkivaltaisuuksissa kuoli ainakin tuhat ihmistä.
Keskiviikkona newyorkilainen tuomioistuin hylkäsi syytteet, jotka ihmisoikeusjärjestö American Justice Center oli nostanut Modia vastaan vuoden 2002 tapahtumista. Syytteitä ei voitu käsitellä, koska Yhdysvaltojen hallinnon mukaan Modilla on pääministerinä syytesuoja.